RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

"Гроші є": нардеп Холодов розповів, як держава може підтримати бізнес та українців на карантині

В Україні є засоби, які керівництво держави може направити на підтримку тих, хто залишився без роботи, без доходів і змушений зупинити бізнес, ці гроші лежать "мертвим вантажем" на рахунках в НБУ.

Про це розповів народний депутат Андрій Холодов для "Politeka".

Так, представник фракції "Слуга народу" розповів про власну ініціативу, яка могла принести мільярди доларів до бюджету, але була підтримана в зміненій формі.

"На початку лютого я подав в Раду законопроект 3017, який давав можливість отримати 15 млрд до держбюджету з прибутку Нацбанку. До середини березня він парламентом розглянуто не було. 17 березня Рада проголосувала за законопроект 3220 (про протидію коронавірус), в який були включені частина норм з мого законопроекту 3017. Я про це дізнався вже постфактум, так на фінансовому комітеті це не обговорювали. Бюрократична поспіх призвела до того, що правильний і прагматичний законопроект 3017 замінили на антикризовий 3220", - розповів депутат.

Він розповів про недоліки нового законопроекту, куди були включені його ініціативи.

"3220 недостатньо хороший - ні в плані податкових пільг для бізнесу, ні в питанні отримання в бюджет прибутку Нацбанку. Поясню ідею законопроекту по НБУ. За підсумками 2019 року прибуток НБУ досягла 43,5 млрд грн, але розподілу до держбюджету підлягала тільки її частину - 28,4 млрд грн. Ще 15 млрд залишаються в резерві НБУ - лежать мертвим вантажем. Закон вимагає від Нацбанку сформувати резерви в 10% грошово-кредитних зобов'язань за даними на кінець року. в кінці 2019 року гривня росла, заганяючи виробництва і експортерів в кут . Нацбанк тримав високою облікову ставку, блокуючи кредитування економіки. Банкам було вигідніше вкладати гроші в депозитні сертифікати НБУ. Це безризикові інвестиції за високими ставками. І ніякого напрягу з кредитуванням бізнесу. На ринку утворився дисбаланс: гроші пішли не в економіку, а в НБУ.І під ці сертифікати НБУ повинен був сформувати резерви. На 27 грудня 2019 року портфель депозитних сертифікатів НБУ склав 126 млрд гривень. у резерви піде 13-15 мільярдів гривень (10% від портфеля депсертіфікатов), які дуже потрібні в живій економіці. Мій законопроект 3017 пропонує змінити закон про НБУ: не враховувати портфель депсертіфікатов при формуванні резервів; ввести норму про формування резерву 5-10% за середньорічним показником; дати право Раді та Правлінню НБУ формувати держполітику в цьому питанні і мати право коригувати резерви", - пояснив депутат.

Андрій Холодов зазначив, що противником його первісного проекту виступив глава НБУ Яків Смолій.

"Глава НБУ Яків Смолій направив в комітет з питань фінансів лист про те, що НБУ виступає проти законопроекту 3017. Ніякої аргументації. Я розумію, що пан Смолій не віддає собі звіту в складності ситуації, і йому звичніше тримати гроші під подушкою, але у нас такої можливості немає. Гроші потрібно інвестувати в підтримку реального сектора економіки. в антикризовий законопроект 3220 в форс-мажорному порядку внесли норму про формування резервів за середньорічним показником. Ми отримаємо кілька мільярдів до бюджету додатково. Але Портф ль депсертіфікатов будуть продовжувати враховувати при формуванні резервів. Значить 13-15 млрд грн зависнуть мертвим вантажем на рахунках НБУ. В країні криза, нам потрібні гроші на боротьбу з ним. Потрібно або голосувати за мій законопроект 3017, або доповнювати 3220 і направляти ці 15 млрд на допомогу постраждалому бізнесу і / або на цільові виплати громадянам з низьким доходом. Ну чолі НБУ пора на пенсію, раз він не розуміє, що відбувається в країні", - висловився він.