RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

​Гаманці стануть важчими: в Україні введуть в обіг нову монету, фото

З 3 червня 2020 року Національний банк України введе в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Таке рішення є частиною комплексного підходу до оптимізації та оновленню банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року. Введення монети 10 гривень завершить цей процес. Мета нововведення - забезпечити в Україні надійні і захищені від підробок банкноти, зручність розрахунків готівкою і економію коштів для держави (заощадить близько 1 млрд гривень).

"Завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні в кінці кінців скоротиться до оптимального розміру - 12 номіналів. Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 і 50 копійок, 1, 2, 5 і 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100 , 200, 500 і 1000 гривень). Таке співвідношення є не лише зручним для здійснення розрахунків і задовольняє потреби української економіки в готівці, а й відповідає практиці провідних центральних банків (Канади, Британії, Австралії, Данії, Угорщини, Чехії, Японії і т. д.)", - йдеться в повідомленні.

Як поміняти купюри на монети

З 3 червня монети номіналом 10 гривень стануть дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розплатитися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках. На першому етапі НБУ планує ввести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, які будуть розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах. Тому з 3 червня банки зможуть отримувати оновлені грошові знаки в Національному банку і видавати їх своїм клієнтам.

Також українці зможуть необмежений час розраховуватися і монетами і банкнотами. Поступово - в результаті природного зносу - 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами.

Дизайн монети

Вона буде досить легкою і маленькою. Її діаметр становить 23,5 мм, вага - 6,4 грама. Вона виготовлена з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Але в той же час монета відрізнятиметься від інших - номіналом 1, 2 і 5 гривень.

Як повідомляв "Апостроф", 25 лютого Національний банк України запустив в обіг нові купюри номіналом 200 гривень, які незначно відрізняються від старих.