RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Спад економіки через коронавірус на 2%: Альфа-Банк представив макроекономічний прогноз

Аналітичний відділ "Альфа-Банк Україна" розробив макроекономічний прогноз на 2020 рік за базовим сценарієм, згідно з яким річні втрати економіки від пандемії коронавірусу оцінюються в 5% ВВП.

Про це йдеться на сайті банку.

У прогнозі зазначено, що пригнічений попит буде стримувати інфляцію низькою, незважаючи на зростання бюджетного дефіциту. Через випереджальне зменшення імпорту Україна поліпшить зовнішньоторговельний баланс на USD 4 млрд.

Через вимушену часткову зупинку економіки і погіршення ситуації на зовнішніх ринках експерти погіршили прогноз динаміки реального ВВП в 2020 році: від зростання на 3,2% до спаду на 2%. За їхніми оцінками, спад економіки в II кварталі досягне 7%. Спад продовжиться і в III кварталі, а економіка зможе відновитися тільки у 2021 році.

При розробці прогнозу експерти виходили з припущення, що карантин буде пом'якшено в другій половині травня, що дозволить відновити основну частину ділової активності. Обмеження на подорожі, офлайн-розваги та інші сервіси можуть бути продовжені. У разі погіршення епідеміологічної ситуації і продовження карантину тенденція піде по більш песимістичному сценарію.

Базовий прогноз передбачає досягнення Україною угоди з МВФ про кредитну програму, що з коштами від інших міжнародних фінансових організацій дозволить профінансувати основну частину дефіциту державних фінансів, який досягне 8% ВВП в 2020 році. Через розширення бюджетного дефіциту відношення держборгу до ВВП в 2020 році зросте до 61%, повернувшись до показника 2018 року.

Ситуація зберігає баланс інфляційних ризиків на користь збереження низької інфляції. Зниження цін на нафтопродукти і газ компенсує частину зростання цін на продовольчі товари. Згідно з прогнозом, зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) складе 3,4% в порівнянні з 7,9% в 2019 році. В кінці 2020 інфляція повернеться до цільового діапазону НБУ (4-6%).

Низька інфляція сприяє продовженню курсу НБУ на пом'якшення монетарної політики. Експерти вважають орієнтир НБУ на зниження облікової ставки до 7% річних реалістичним.

Невисока інфляція буде стримувати спад доходів домогосподарств в умовах уповільнення зростання зарплат і зменшення доходів від бізнесу. Зростання зарплат за підсумками 2020 складе 6,7%. Збільшення безробіття погіршить динаміку доходів населення. Однією з важливих макроекономічних змін в 2020 році має стати випереджальне падіння обсягів імпорту в порівнянні з експортом. Це буде обумовлено зниженням цін на імпортовані енергоносії, скороченням попиту на імпорт через карантин, і скороченням туризму. Ці фактори будуть переважати над ефектами зниження цін на металургійну продукцію і зменшення врожаю ранніх зернових. Експерти очікують, що дефіцит торгівлі товарами і послугами звузиться до USD 8 млрд. Це, з кредитами, сприятиме збереженню стабільності на валютному ринку і поповненню золотовалютних резервів НБУ.