RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Цифри далекі від реальності: економіст вказав на тривожний момент з бюджетом України на 2021 рік

У державному бюджеті України на 2021 рік сума прожиткового мінімуму не відповідає фактичному.

Про це "Апострофу" розповів директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

Відзначимо, що на наступний рік закладений прожитковий мінімум становить трохи більше 2 тисяч гривень. У той же час сьогодні фактичний прожитковий мінімум, який розрахований виходячи з цін споживчих кошиків, становить більше 5 тисяч гривень.

"Тобто в реальній дійсності те, що сьогодні стоїть в бюджеті, жодним чином прожитковим мінімумом називатися не може. Це, напевно, якась базова цифра, з якої розраховують соціальні платежі. Це перше, що на сьогоднішній момент дуже кидається в очі" , - сказав економіст.

Також він зазначив ще один нюанс в держбюджеті на 2021 рік. Він стосується мінімальної заробітної плати.

"Так, в дійсності передбачено практично 41 млрд гривень на збільшення мінімальної заробітної плати до 6000-6500 тисяч гривень. Але я хочу нагадати, що при цьому ми з вами маємо на наступний рік дефіцит державного бюджету в розмірі 270 млрд гривень", - підкреслив Пендзін.

Він висловив надію, що ця цифра погоджена з кредиторами. Адже в поточному році Україна мала в бюджеті 65 млрд гривень коронавірусного фонду. Але наступного це буде всього 19 млрд.

"Маємо значне зменшення витрат на боротьбу з COVID-19 при тому, що тільки два з половиною мільярди підуть на вакцинацію. Це дуже мало. Є надія на те, що вакцина буде, і я сподіваюся, що держава знайде кошти для того, щоб допомогти людям зробити цю вакцинацію безкоштовно", - сказав експерт.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": По бюджету дуже багато питань: експерт проаналізував головні цифри.