RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

В Україні може різко подорожчати автогаз: що задумала влада

Верховна Рада може істотно збільшити акциз на автомобільний газ шляхом зближення ставок акцизів на автогаз і бензин.

Про це в Facebook написав директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Причина в тому, що автомобільний газ став занадто популярним в останні роки. Так, за останні 7 років споживання скрапленого газу зросло вдвічі, а бензину - удвічі впало. Причина в тому, що акциз на газ в чотири рази менше "бензинового" (52 проти 213,5 євро/1000 л).

Для того, щоб зупинити зростання ринку скрапленого газу, пропонується провести "акцизну" реформу. Її суть в тому, щоб зблизити ставки акцизів на автогаз і бензин.

На даний момент існує кілька законопроектів, включаючи дві основні зацікавлені групи. НПЗ пропонують вирівняти акцизу на бензин, ДТ та скраплений газ на єдиному рівні 139 євро/1000л. Він максимально зблизить ціни на бензин і газ, який залишиться дешевше бензину, але зробить безглуздою установку нових газобалонних установок. Вони просто не окупляться. Додаткові надходження до бюджету складуть близько 5 млрд грн.

Ще один законопроект пропонує встановити ціну на автогаз - 124 євро, дизпаливо - 139,5, бензин - 169,5 євро/1000 л. При такому варіанті бюджет отримає додатково 8,3 млрд грн, а зріджений газ - тривалу перспективу залишитися на ринку, завдяки вигідності для машин з великими пробігами.

"Отже, бензин дешевшає, газ - дорожчає, але залишається привабливим для машин з ГБО, українські НПЗ отримують розвиток замість забуття, а Дорожній фонд - нові гроші. Неймовірно, але такий варіант цілком реальний. Подивимося, що вийде на виході після парламентської м'ясорубки" , - резюмував Куюн.

Як повідомляв "Апостроф", 23 вересня Кабмін затвердив розроблену Міненерго постанову, яка вносить зміни до Технічного регламенту про вимоги до автомобільних бензинів, дизельного, суднового та котельного палива.