RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Заступник голови НБУ Рожкова політизує кримінальну справу проти неї, йдучи на конфлікт з НБУ - ЗМІ

Західні кредитори "погодилися на звільнення Рожкової після вивчення інформації про підготовку їй підозри", і тепер чиновниця намагається "політизувати кримінальну справу, влаштовуючи публічний конфлікт з НБУ".

Про це пише "Подробности".

"Цікаво розвиваються події навколо Рожкової з Нацбанку. Вранці Рожкова висмоктала з пальця скандал, звинувативши Нацбанк в цензурі. Нібито чиновниця дала інтерв'ю "НВ", а пресслужба НБУ, за її словами, заборонила його публікувати. А вже вдень з'явилася інформація, що головне слідче управління Нацполіціі готове вручити підозру Катерині Рожкової в рамках розслідування кримінального провадження №42019000000001331 (ч 2 ст. 367 КК України)", - йдеться в повідомленні.

ЗМІ пише, що правоохоронні органи "вивчають схему з виведенням боргів "Укрзалізниці" на компанію VR Capital, пов'язану з екскерівницею НБУ Валерією Гонтаревою".

"За версією слідства, Рожкова була організатором авантюри: спершу чиновниця допомогла викупити борг Укрзалізниці перед російським Промінвестом, яким керує цивільний чоловік Рожкової - Андрій Рожок, зі знижкою в 30%. Потім компанія намалювала відсотки і стала вимагати з держави сплату боргу в $300 млн", - йдеться в матеріалі.

"У ході досудового розслідування встановлено, що Рожкова допустила службову недбалість під час узгодження договору про викуп боргу. Ознайомившись з фактичними обставинами справи, західні партнери визнали обгрунтованість розслідування і дали добро на відсторонення Рожкової. Рожкова знає про це і тепер влаштовує істерику в ЗМІ, ініціюючи публічні конфлікти з НБУ. Їй здається, що це хороша страховка на випадок пред'явлення звинувачень. У реальності - чергова спроба уникнути відповідальності за корупцію", - зазначено в повідомленні.

Як раніше повідомлялося, Головне слідче управління Національної поліції України розслідує халатність з боку першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової та інших членів правління регулятора, які в лютому 2019 дозволили за низькою ціною продати кредит "Укрзалізниці" іноземній компанії.

Також видання пише, що раніше ФГВФО вимагав від Рожкової 1,5 млрд грн за "Платинум Банк", які вона вивела з банку до його банкрутства.