RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Як врятувати свої заощадження в умовах інфляції в Україні: названо варіанти

За перший квартал 2021 року інфляція перевищила 4% оскільки зростання попиту провокує виробників підвищувати ціни на товари після пандемії. В Україні підвищилися тарифи на житло, воду, електроенергію, газ, ціни на продовольчі товари зросли на більш ніж 10%. Експерти в таких умовах дали поради українцям, як вкласти свої заощадження, щоб їх зберегти і примножити.

Про це йдеться в матеріалі УНІАН.

Зокрема, банківський депозит дозволяє покласти гроші під відсотки - зараз банки пропонують гривневі депозити від 4,7 до 11% в рік. Чим вище ставки - тим може бути менш надійним банк, попереджають експерти. Мінусом цього способу є те, що найвищі ставки можна отримати по депозитах, які не можна достроково розірвати і забрати гроші, а також те, що доходи по депозитах оподатковуються.

Другим способом зберегти заощадження є облігації внутрішньої державної позики - боргові цінні папери, які випускає Міністерство фінансів, щоб забезпечити фінансування витрат держбюджету. Держава гарантує повне повернення вкладів, з ОВДП не потрібно платити прибутковий податок, крім військового збору. Мінус цього інструменту - складність оформлення і суттєва мінімальна сума вкладу (100 тис грн). Також ОВДП достатньо складно продати.

Третій спосіб - недавно запущені в Україні акції Facebook, Tesla, Netflix, Visa, Microsoft та інших зарубіжних гігантів. Це ризикований інструмент заробітку, покупець має володіти базовими знаннями про зарубіжні фондові ринки і постійно бути в курсі подій навколо цих компаній і ситуації на світових ринках. Головний плюс інвестування в акції - висока прибутковість. Зокрема, акціонери Tesla збільшили свій акційний капітал на 700% в 2021 році.

Четвертий спосіб - криптовалюта, зокрема, Bitcoin, який забезпечив своїм інвесторам дохідність у 2020 році у 2000%. Однак багато експертів вважають цей інструмент сумнівним, і не рекомендують розраховувати на нього в довгостроковій перспективі.

У матеріалі наголошується, що найбезпечнішими інструментами для збереження і збільшення своїх заощаджень в Україні є депозити надійних банків і державні облігації. Інші ж інструменти мають під собою високий ризик, але в той же час можуть принести більше доходу.

Як повідомляв "Апостроф", раніше експерти вказали, що зростання реальних доходів для переважної більшості українців в 2021 році очікувати не варто.