RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В Україні змінили умови призначення субсидій: в міністерстві розкрили всі деталі

В Мінсоцполітики розкрили всі деталі нового порядку призначення субсидій, який почав діяти з 1 травня 2021 року. Зокрема, з 1 травня всі субсидії надаватимуться виключно у готівковій формі безпосередньо споживачам.

Про це у вівторок, 18 травня, на брифінгу в Укрінформі розповів заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

Як відомо, 14 квітня 2021 року Уряд переглянув окремі критерії надання житлових субсидій для забезпечення адресного підходу при наданні державної соціальної підтримки населенню та здійснення заходів ефективного і раціонального використання бюджетних коштів, зокрема, уточнено вимоги матеріального та майнового характеру під час призначення житлових субсидій у частині: здійснення одноразових вартісних покупок, наявності банківських депозитів, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів тощо.

Переоформити субсидію на наступний опалювальний період можна протягом 5 місяців. При призначенні субсидії на наступний опалювальний період, окрім заяви та декларації, жодних додаткових документів подавати не потрібно.

"Для переоформлення житлової субсидії на наступний період потрібно подати форму заяви і декларацію. Підкреслюю: жодного додаткового документа порівняно з минулим чи позаминулим періодом отримання субсидії подавати не потрібно. Перелік документів залишився той самий", - сказав Музиченко.

Документи можна заповнити і відправити поштою на адресу органу соцзахисту населення. Крім того, найближчими днями Мінсоцполітики планує відкрити оновлений веб-портал для оформлення субсидії в режимі онлайн.

При призначенні субсидії на житлово-комунальні послуги за новим порядком не враховуватимуться витрати на оплату навчання чи лікування, які перевищують 50 тис. гривень одноразово.

"Переглянуто критерії врахування деяких видатків громадян, які одноразово сягають 50 тис. гривень і більше. Зокрема, це придбання робіт, товарів і послуг, крім оплати комунальних послуг, оплати медичних послуг, оплати навчання. Ці витрати не враховуються при призначенні субсидії", - сказав Музиченко.

Разом із тим, у нових критеріях передбачене врахування внесків громадян до статутних капіталів організацій, купівля корпоративних прав, дорого рухомого і нерухомого майна на суму понад 50 тис. гривень одноразово.

"Є такі випадки, коли люди, оформивши житлову субсидію, здійснюють покупку валюти на майже 1 млн гривень однократно", - прокоментував Музиченко.

Також новими критеріями передбачене врахування наявності у сім'ї субсидіанта двох автомобілів не більше 15 років. Музиченко зазначив, що за таким критерієм не будуть враховуватися автомобілі радянського виробництва, адже вони випускалися у період, охоплений критерієм.

Поряд з цим, як зазначив Музиченко, Міністерство соціальної політики ініціюватиме відміну врахування доходів від відсотків за депозитами при нарахуванні субсидії на житлово-комунальні послуги, а також пропонуватиме збільшити граничну суму депозиту, який враховується при призначенні субсидії, до 100 тис. гривень.

Також Мінсоцполітики планує ініціювати зміни щодо врахування другого житла.

"Ми запропонували не враховувати частку житлового приміщення, яку людина має у рамках співвласності або отриману під час приватизації, і запропонували не враховувати отримані будинки, які знаходяться у сільській місцевості. Як правило, це житлові приміщення, отримані у спадок, що мають низьку ліквідність", - пояснив заступник міністра.

Також Музиченко додав, що справи про призначення субсидій на житлово-комунальні послуги в окремих випадках, які раніше розглядали спеціальні комісії, тепер розглядатимуть органи соціального захисту населення.

"Понад 98% справ, які раніше розглядалися на комісії, будуть розглядатися і буде призначатися субсидія за рішенням органу соціального захисту населення. Це дає зменшення бюрократичності процедури", - пояснив Музиченко.

Він нагадав, що до 1 вересня можна звернутися за субсидією і вона буде призначена і виплачена з 1 травня.

Нагадаємо, в етері Апостроф Live на Апостроф TV народний депутат України від фракції "Батьківщина" Михайло Цимбалюк розповів про наслідки ліквідації комісій по нарахуванню субсидій.