RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Державним рекетом бюджет не рятують, потрібні реформи - експерт

Рятувати бюджет шляхом підвищення податкових ставок для великого бізнесу - згубний для економіки крок. Так оцінює запропоновані Кабміном зміни до Податкового кодексу доцент Університету ДФС України, кандидат юридичних наук Андрій Гмирін.

Про це він написав у своєму блозі на порталі Ліга.

Експерт проаналізував пакет законодавчих ініціатив, які Кабмін затвердив 12 травня. Пропозиції отримали назву "антиахметівські" і стосуються підвищення податкових ставок, акцизів і рентної плати для компаній, що працюють в окремих секторах економіки. Найбільше зміни позначаться на бізнесі Ріната Ахметова. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, підвищення ставок дозволить збільшити щорічні надходження до бюджету на 60 млрд грн. Але зміни не торкнуться малого і середнього бізнесу. Як зазначає Андрій Гмирін, 60 млрд грн не будуть зайвими для держскарбниці, однак успіх може виявитися короткостроковим.

Він пише, що уряд пропонує прив'язати рентну плату на видобуток залізної руди до її фактичної ринкової ціни, а не собівартості. У Кабміні розраховують, що щорічні надходження з цього сектора економіки збільшаться з 6 до 9 млрд грн. Однак Андрій Гмирін запитує: чому в умовах падіння промислового виробництва, уряд вирішив підвищити рентну плату. Експерт нагадує, що в Україні залізну руду видобувають кілька компаній, більше половини з яких належать Рінату Ахметову, і зміна підходу завдасть удар його підприємствам. На думку фахівця, незважаючи на популярність кроку у населення вітчизняні компанії можуть втратити переваги на світовому ринку, що призведе до втрат для бюджету.

Вчений пише, що Кабмін хоче ввести акцизний податок на продаж зеленої електроенергії (від 3,2% до 40%). За розрахунками Мінфіну, це дозволить щорічно поповнювати бюджет на 1,5 млрд грн. Збільшення плати за виробництво "зеленої" електроенергії також вдарить по холдингу Ахметова. Його підприємства виробляють 25% "зеленої" електроенергії в Україні. На думку Андрія Гмиріна, можна було б закрити на це очі, але як бути з іншими 75% підприємств сектора, які теж постраждають.

Автор блогу неоднозначно оцінює намір Кабміну скасувати пільги по земельному податку для гірничодобувних компаній. Частина з них теж належить Рінату Ахметову. Вони платять до місцевих бюджетів лише чверть податкової ставки. У Кабміні розраховують, що нові правила дадуть можливість громадам, де працюють компанії, збільшити податкові надходження на 4-5 млрд грн на рік. Однак скасування пільг знизить рентабельність видобутку вугілля і спонукає шахти до закриття. Це викличе скорочення робочих місць і податкових платежів.

Андрій Гмирін називає нововведення дуже сирими, бо вони можуть завдати економіці більше шкоди, ніж користі. Він упевнений, що Кабміну слід не відлякувати бізнес, а стимулювати його.

"Сподіваюся, автори проекту змін до Податкового кодексу ще попрацюють над ними, перш ніж подавати в Раду. Але головна моя надія полягає в тому, що Кабмін все ж таки зважиться на структурні реформи в податковій сфері. Саме вони здатні повернути довіру до України з боку інвесторів, тоді і податківцям не доведеться нікого "трясти". Я впевнений, що бюджет врятують реформи, а не державний рекет", - відзначає експерт.