RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

​Пенсії, житло і соціалка - кого українці вважають відповідальним в цих питаннях

Майже дві третини українців (або 59%) вважають, що саме держава мусить відповідати за пенсійне забезпечення громадян.

Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Водночас вважають, що кожен сам повинен відповідати за своє пенсійне забезпечення, 39% респондентів.

65% респондентів вважають, що держава повинна захищати права найманих працівників перед роботодавцями, і лише 12% виступають за посилення прав роботодавців у відносинах з найманими працівниками.

Переважна більшість (57%) опитаних підтримують заборону споживчих цін і комунальних тарифів за рахунок підвищення оподаткування великого бізнесу, олігархів, і лише 15% підтримують обмеження втручання держави у формування цін і тарифів, виступаючи за те, щоб вони регулювалися ринком.

Вибираючи між позиціями "Податкова система, за якої людина сплачує високі податки, але безкоштовно отримує від держави певні соціальні послуги" та "Податкова система, за якої людина сплачує низькі податки, але сама повинна сплачувати за соціальні послуги", респонденти частіше обирають першу (відповідно, 32% і 26,5%).

У питанні забезпечення громадян житлом 46% опитаних більш схильні підтримувати судження "Кожна людина повинна відповідати за забезпечення себе житлом", але дещо більше респондентів (51%) вважають, що "Держава повинна відповідати за забезпечення всіх громадян житлом".

Вибираючи між двома судженнями: "Люди самі повинні нести більшу відповідальність за те, щоб себе забезпечити" і "Держава повинна нести більшу відповідальність за те, щоб всі громадяни були забезпеченими", респонденти були схильні дещо частіше підтримувати друге з цих суджень (51%) порівняно з першим (47%).

Центр Разумкова робить висновок, що можна говорити про те, що рівень патерналістських очікувань серед громадян України за останні десятиліття знизився — менше стало тих, хто вважає, що держава повинна безпосередньо відповідати за забезпечення рівня життя громадян, забезпечення житлом, якісною освітою. Однак, більшість опитаних все ж покладають на державу відповідальність за забезпечення громадян.

Дослідження проведено Центром Разумкова з 21 по 26 травня 2021 року по всій Україні за винятком окупованих Росією територій. Методом інтерв'ю "віч-на-віч" за місцем проживання респондентів було опитано 2017 респондентів. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Раніше "Апостроф" розповідав, що треба знати одержувачам пенсій в країні і за кордоном .