RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Ціна газу в Європі знову б'є рекорди: що відбувається на ринку

У понеділок, 13 вересня, ціна на газ в Європі оновила черговий історичний рекорд - 755 доларів США, який став другим за добу. Вранці вартість блакитного палива вперше сягнула 727 доларів за тис. куб. м.

Про це свідчать дані європейської біржі ICE.

Близько 16:00 за Києвом ціна жовтневого ф'ючерса на хабі TTF в Нідерландах перевищила 62 євро за 1 МВт·год (ціни на ICE представлені в євро за МВт·год). Близько 18:00 курс знизився до 61,220 євро.

Варто зазначити, що подорожчання блакитного палива також вплине на його вартість в Україні, але пересічні українці цього не відчують.

Причиною зльоту цін є низький рівень поставок газу в Європу через небажання "Газпрому" збільшувати продажі на спотовому ринку напередодні запуску "Північного потоку - 2". Напередодні початку опалювального сезону, європейські підземні сховища газу (ПСГ) заповнені менше, ніж на 70% в порівнянні з традиційними 95% останніх років.

Таким чином Кремль продовжує шантажувати Європу, штучно завищуючи цінник на блакитне паливо. Як заявив прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков, Москва сподівається, що "на тлі нинішніх цін на газ, нинішньої катастрофічної ситуації із заповненням підземних газових сховищ, напевно, навряд чи хтось готовий дослухатися цих волань", маючи на увазі попередження про небезпеку російського газопроводу, який Росія вже використовує як зброю.