RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Як в Україні відкрити ФОП: докладна інструкція та важливі поради

На сьогоднішній день українці, щоб зареєструвати підприємницьку діяльність, відкривають ФОП. У цьому матеріалі докладна інструкція та важливі поради щодо ведення свого бізнесу.

Про це повідомляє Ubr.

Що таке ФОП

ФОП, або фізична особа-підприємець (укр. – фізична особа-підприємець, ФОП) - згідно з українським законодавством, фізична особа, яка реалізує свою здатність до праці шляхом самостійної, на власний ризик діяльності з метою отримання прибутку.

Як зареєструватися

Зареєструвати приватне підприємство можна через портал державних послуг Дія. Для цього, крім реєстрації у сервісі, необхідно отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Якщо ви зареєструвалися в Діє, то документи – паспорт, ідентифікаційний номер – будуть завантажені автоматично. Для оформлення КЕП потрібні будуть дані.

На відміну від реєстрації ФОП отримання КЕП буває платним, а вартість може відрізнятися в залежності від обраного постачальника.

Під час реєстрації СПД (суб'єкт підприємницької діяльності) через додаток "Дія" необхідно заповнити форму. Потрібно буде ввести місце реєстрації або ту, що записана в паспорті, або іншу.

Вибрати КВЕД (класифікація видом економічної діяльності)

З доходів ФОП від незареєстрованої діяльності податківці можуть стягнути додатковий збір – наприклад, "єдинники" І та ІІ груп будуть зобов'язані сплатити з такого доходу по 15%.

Після цього варто визначитися із системою оподаткування – спрощеною або загальною. При реєстрації в "Діє" система зробить запит, чи провадила людина підприємницьку діяльність минулого року. Якщо відповідь позитивна, то оформити "ФОП" на спрощеній системі буде не можна.

"Спрощенці" та "загальносистемники" відрізняються обмеженнями на види діяльності. Так, якщо на загальній системі можна займатися практично будь-яким бізнесом, то "єдинники":

  • І групи можуть лише здійснювати роздрібний продаж товарів на ринках та надавати побутові послуги населенню – наприклад, різні види ремонтних робіт, перукарські послуги тощо;
  • ІІ групи можуть надавати вищезгадані послуги не лише населенню, а й іншим платникам ЄП. Також вони можуть займатися виробництвом та продажем товарів, здійснювати діяльність у сфері ресторанного господарства.

Після подання онлайн-заява буде відправлена до Єдиного держреєстру (ЄДР). Повідомлення про успішну реєстрацію з'явиться в "Діє" та електронною поштою. Якщо була обрана спрощена система оподаткування, то новоспечений "ФОП" може відразу почати роботу.

Якщо ж підприємець став "загальносистемником", то потрібно зареєструвати Книгу обліку доходів. Її також потрібно буде зареєструвати у податковій за місцем реєстрації.

Після появи запису про реєстрацію ФОП у ЄДР протягом двох робочих днів з'явиться можливість отримати витяг з цього реєстру за кодом доступу, який буде направлено на пошту.

Відкрити ФОП може повнолітній громадянин України (крім працівників держсфери – зокрема депутатів, суддів), а також іноземець з посвідкою на проживання. З 16 років реєструватиме "ФОП" за наявності нотаріального дозволу від батьків або опікунів.

Раніше "Апостроф" писав, що у Міністерстві соціальної політики України роз'яснили механізм накопичувальних пенсій для фізичних осіб-підприємців.