RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Все під контролем держави: чим небезпечний для інвесторів закон про корисні копалини

Підписаний президентом Володимиром Зеленським указ про нові норми контролю видобутку корисних копалин передбачає жорсткий контроль за цим видом діяльності. Нові правила можуть негативно вплинути на бажання інвесторів вкладати гроші в українські надра.

Про це сайту Mind розповіла юрист з корпоративного права і природокористування Ірина Супрун.

Адвокат зазначила, що нові правила передбачають жорсткіші умови внесення змін до програми робіт. Також посилюється контроль за користування надрами та відповідальність надрокористувача.

"Кожен проєкт у сфері користування надрами – унікальний. Видобування корисних копалин і створення продукту з доданою вартістю – це дуже складний процес, і він прив’язаний не лише до видобутку, а й до інших виробничих ланок, наприклад будівництва фабрики для переробки сировини. Ці проєкти не можна рівняти під одну лінійку, тому універсальної програми не існує”, - зазначила Супрун.

Вона висловила занепокоєння тим фактом, що влада має намір зобов'язати надрокористувача у термін виконати програму робіт і заборонити вносити зміни до цієї програми.

" Цим інвестора ми точно не привабимо", - вважає адвокат.

Як приклад, вона навела втрату компанією "Тисагаз" спецдозвілу на видобуток газу на родовищі Станівське в Закарпатській області.

"Кінцевий бенефіціар компанії – засновник Cub Energy Inc., американської компанії з активами в Україні. А все тому, що остання не встигла розпочати видобування корисних копалин протягом двох років після отримання спецдозволу на видобуток, хоча й спецдозвіл "Тисагаз" виданий строком на 2016–2036 роки”, - зазначила Супрун.

Також вона звернула увагу на можливість зупиняти чи анулювати спецдозволи без суду.

"Посилюючи відповідальність надрокористувача та впроваджуючи жорсткіші вимоги до програми робіт й умов користування надрами, держава ставить бізнес у рамки. Останні передбачають, що програма робіт й угода про користування надрами – це не партнерська співпраця, а нав’язування вимог, які він має виконувати незалежно від проєкту чи виду корисних копалин”, - наголосила адвокат.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні може з'явитися економічний паспорт. Згідно із законопроектом, громадянам України після досягнення повноліття виплатять 10 тисяч доларів за рахунок продажу видобутих корисних копалин.