RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Робота у Польщі: які зарплати пропонують українцям та чого чекати у майбутньому

Українські заробітчани продовжують їздити на роботу до Польщі, тому що середня зарплата у цій країні перевищує 70 тисяч гривень. За прогнозами експертів, у 2022 році кількість українських трудових мігрантів не зменшиться.

Про це пише Finance.ua.

Трудова міграція українців обґрунтовується невдоволенням заробітної плати в Україні, труднощами зі знаходженням роботи, бажанням забезпечити свою сім'ю на батьківщині та відсутністю відчуття безпеки. Таким чином, Україна посідає 8 місце у рейтингу країн, громадяни яких їдуть працювати за кордон. За новими даними звіту про міжнародну міграцію (World Migration Report 2022), українських заробітчан у Польщі зараз 1,5 млн людей.

Експерти вказують на те, що збільшення середньої номінальної зарплати – незначне, що не допомагає утримати охочих підзаробити за кордоном.

Так, за даними сайту grc.ua, середня ЗП у Польщі – 78 100 грн. Половина роботодавців пропонує зарплату від 44 100 грн до 103 500 грн. Ще 29% роботодавців готові платити українцям від 103 500 до 123 300 грн. Від 123 300 грн на місяць пропонують 21%.

Крім того, польські компанії готові допомагати у працевлаштуванні сім'ї заробітчанина. Також наприкінці минулого року польський сейм вніс зміни до свого законодавства та спростив трудовим мігрантам перебування та працевлаштування у Польщі. Наразі українців приймають на роботу не на короткий термін, цей термін збільшився.

Ще трохи статистики: за перше півріччя минулого року до Польщі видано понад 400 тисяч робочих віз, а за весь 2020 рік – 500 тисяч. Експерти вважають, що у 2022 році ситуація не зміниться і українці продовжуватимуть активно їздити на заробітки до Польщі.

Водночас, в Україну щорічно надходять кошти грошових переказів заробітчан. Так, Національний банк України наприкінці минулого року підвищив прогноз зростання переказів українських трудових мігрантів з 13 млрд доларів до 14 млрд доларів. Варто зазначити, що ці кошти є одним із основних джерел валютних надходжень, що покращують внутрішній попит та мають значну вагу у розвитку економіки української держави.

Нагадаємо, трудові мігранти, що перебувають на заробітках в країнах Європи, за 2021 рік зробили на 32% більше грошових переказів в Україну, ніж за попередній рік. А загальна сума транзакцій зросла до 525 мільйонів євро.