RU  UA

Пʼятниця, 7 червня
  • НБУ:USD 40.10
  • НБУ:EUR 43.40
НБУ:USD  40.10

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 червня

4 червня

3 червня

Всі новини

Б'ють по гаманцю: деяких українців змушують сплачувати подвійні податки

В Україні фермерські господарства змушені сплачувати фіксований сільськогосподарський податок, а також подвійну орендну плату.

Про це повідомляє Спілка українських підприємців.

Державна податкова служба України вважає, що обов'язок сплачувати орендну плату лежить саме на орендарі земельної ділянки, визначеному у договорі оренди, тобто у разі створення фермерського господарства орендарем земельної ділянки є ФОП.

“Фактичне використання землі через фермерське господарство не змінює статус ФОП як орендаря земельної ділянки та не звільняє його від обов'язку сплачувати орендну плату за її користування. Таким чином, орендна плата нараховується двічі – і від юридичної особи (фермерське господарство) та від фізичної” , – йдеться у повідомленні.

Спілка пропонує такі рішення:

  • перенести зобов'язання плати за оренду земельної ділянки на фермерське господарство шляхом встановлення законодавчого механізму автоматичної заміни сторони орендаря із ФОП безпосередньо на його фермерське господарство;
  • скасувати всі нараховані ФОП борги з оренди землі, якщо вони сумлінно сплачують цю орендну плату від імені фермерського господарства.

Бізнес-асоціація вже направила законодавчі пропозиції Голові Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцеву з проханням якнайшвидше врегулювати це проблемне питання.

За даними Держстату, станом на 01.10.2021 р. в Україні було зареєстровано понад 48 тисяч фермерських господарств, які виробляють понад 10% загального обсягу сільськогосподарської продукції в країні. Подвійне навантаження на сплату орендної плати може суттєво погіршити ці показники.

Раніше ми писали, що аграрні розписки як інструмент залучення коштів можуть зникнути з агроринку через недобросовісні фермери.