RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Виплати у зв'язку з вагітністю та пологами: кому та скільки платять в Україні

Відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" право на отримання державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами мають вагітні жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Такі роз'яснення дав Telegram-канал "Адвокат Права".

Не застрахованими вважаються жінки:

  • військовослужбовці;
  • звільнені у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи чи організації;
  • непрацюючі чи зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні;
  • аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти;
  • зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності, які не беруть участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається:

  • військовослужбовцям – на суму 100 відсотків грошового забезпечення;
  • звільненим з роботи у зв'язку з ліквідацією підприємства, установи чи організації – на суму 100 відсотків середньомісячного доходу;
  • зареєстрованим у центрі зайнятості як безробітні – у розмірі 100 відсотків мінімального розміру допомоги безробітним;
  • аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам установ професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти – у розмірі місячної стипендії;
  • непрацюючим та підприємцям – у розмірі 25 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, у розрахунку на місяць.

Якщо звернення за допомогою надійшло до закінчення шести місяців з дня закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, допомога виплачується жінкам за весь період відпустки, тривалість якої складає 70 календарних днів до пологів та 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох або більше дітей – 70) календарних днів після пологів

Жінкам, які належать до 1-4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога надається за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 – до пологів та 90 – після пологів).

Особам, які усиновили або взяли під опіку дитину протягом двох місяців з дня її народження, допомога призначається за період з дня усиновлення або встановлення опіки та до закінчення строку післяпологової відпустки.

Обчислюється сумарно та надається жінкам у повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

За період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами виплачується незалежно від допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Нагадаємо, в Україні з 1 грудня зріс максимальний та мінімальний розмір різних соціальних допомог.