RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Як довести свій стаж для пенсії, якщо немає документів: українцям відповіли

Якщо українець втратив або в нього вкрали трудову книжку та документи, які можуть підтвердити трудовий стаж для нарахування пенсійних виплат, то є кілька можливостей ці дані поновити.

Про це розповів незалежний консультант Сергій Коробкін "На пенсії".

Так, із 2004 року трудовий стаж можна підтвердити на підставі даних персоніфікованого обліку про сплату страхових внесків. Теоретично, у цій базі зберігається інформація і за роботи періоду 1998 року. За більш ранні періоди роботи все ж таки потрібен підтверджуючий документ.

При відновленні трудової книжки можна показати довідки з місця роботи або з архівів, якщо підприємство вже не працює. Також допомогу можна вимагати від Пенсійного фонду.

"У деяких випадках стаж може бути підтверджений на підставі довідок про зарплату, особових рахунків та будь-яких інших документів, у яких містилися б відомості про періоди роботи. При роботі в колгоспі окремо заводилася трудова книжка колгоспника, де зазначено вироблену кількість трудоднів", - стверджує Коробкін.

Якщо пенсіонер втратив трудову книжку і не знайшов довідки, що його підтверджують, більш ранньої роботи до 2004 року, то можуть зійти за підтвердження показання як мінімум двох свідків. Вони повинні знати заявника по спільній роботі та надати свої документи про роботу на тому ж підприємстві.

За словами експерта, у разі непідтвердження трудового стажу, пенсіонеру не нараховуються виплати за віком.

Як зазначив Коробкін, у разі, якщо українець отримує пенсію за інвалідністю та втратив свою трудову книжку, то немає сенсу переходити з пенсії за інвалідністю на виплати за віком, оскільки загальний розмір пенсії може не змінитися.

"Але, звісно, чим більше стажу ви підтвердите (а до нього ще потрібно долучити і дані про зарплату), тим більший шанс хоч трохи збільшити пенсію" , - додав він.

Раніше ми розповідали,як дізнатися новий розмір пенсій після індексації.