RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Чи можна отримати страхову виплату за знищене майно під час війни: відповідь фахівця

Російські окупанти щодня знищують майно українців, тому люди почали задаватися питанням, чи нині діє страховий захист. У таких непростих обставинах страховики й самі опинилися у вкрай непростій ситуації: коштів катастрофічно не вистачає.

Про це йдеться у матеріалі Delo.ua.

Напад Росії повністю перекроїв ринок страхування. Водночас, запровадження воєнного стану та настання страхового випадку на території, на якій діє воєнний стан, не є підставою для відмови у страховій виплаті. Нацбанк рекомендував страховим компаніям спростити процедуру врегулювання страхових випадків за всіма типами контрагентів та видами страхування.

Проте є винятки. Зокрема, страховики не виплачуватимуть збитків, завданих майну внаслідок обстрілів, бомбардувань тощо. Це стандартний виняток у договорах страхування майна. У нашій країні майже ніколи додатково не страхувалися від військових ризиків та тероризму, бо ніхто не міг припустити, що у мирній Україні може трапитися щось подібне.

Виходить, що власники застрахованих будинків та машин, які обстріляли у Бучі чи Чернігові, не зможуть отримати виплати. А ось гроші за аварію у Вінниці – так.

Крім того, страховики й самі опинилися у дуже скрутному становищі: грошей катастрофічно не вистачає. У деяких випадках вони просять самостійно сплатити витрати зараз, задокументувати все та отримати виплату від страхової пізніше.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли, що буде із зарплатами та виплатами під час війни.