RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Українців звільнили від плати за землю через війну: як змінити декларацію за 2022 рік

Під час воєнного стану українцям дозволили не платити за землю: не нарахоувється земельний податок та орендна плата.

Про це йдеться в Законі № 2120-ІХ від 15 березня 2022 року.

Зміни до Податкового кодексу, прийняті унаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну, передбачають, що на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата:

  • за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності);
  • за земельні ділянки (земельні частки (паї)), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих Росією, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб;
  • за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Платникам плати за землю необхідно подати уточнюючі податкові декларації. Податкові зобов'язання, які були задекларовані до сплати у раніше поданих податкових деклараціях, змінити та зазначити у розмірі "0", окрім податкових зобов’язань за січень та лютий 2022 року. У графі "Код пільги" слід вказати номер закону - 2120.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що в Україні продовжили перехід на спрощену систему оподаткування. Український бізнес вважає це необхідністю.