RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Малий бізнес в умовах війни: як українцям виплачують зарплатню

Малий бізнес, незважаючи на продовження війни та складні обставини, поступово повертається до роботи. Підприємці також намагаються допомагати українським військовим.

Про це свідчать результати другої хвилі опитування Європейської Бізнес-Асоціації серед представників МПБ – учасників проекту Unlimit Ukraine.

Так, суттєво скоротилася кількість непрацюючих підприємств – зараз таких 26%, тоді як місяць тому їхня кількість становила 42%. Із опитаних малих бізнесів 17% уже відновили роботу після тимчасового припинення та ще 23% готуються до відновлення.

Крім того, збільшилась кількість підприємців, які працюють у повному обсязі – з 13 до 20%. Серед вимушених обмежень – скорочення географії діяльності, перехід в онлайн, закриття частини відділень/торгових точок. Відновити повноцінну роботу компанії не можуть здебільшого через відсутність замовлення, зниження активності клієнтів, скорочення проектів.

Згідно з опитуванням, ситуація з виплатою зарплат співробітникам майже не зазнала змін за останній місяць. Гроші у повному обсязі виплачують 25% компаній, причому 5% продовжують це робити з додатковими чи авансовими виплатами. 27% були змушені скоротити виплати, а 22% не мають ресурсів для виплати заробітної плати, так що 15% відправляють працівників у неоплачувану відпустку, а 9% – частково чи повністю звільнили персонал.

При цьому малий бізнес продовжує підтримувати захисників та надавати гуманітарну допомогу. 61% допомагають фінансово, 24% – продукцією, 23% надають послуги, 12% – засоби захисту/оборони, 7% – медикаменти. 18% вже вичерпали свої ресурси на допомогу.

Переважна більшість МСБ підприємців, а саме 71% нікуди не перевозили свій офіс чи виробництво, лише 11% здійснили релокейт на захід України, а 4% – за кордон. Також окремі підприємці повідомляли про релокейт у центральні регіони України.

Втрати бізнесу від війни 40% респондентів оцінюють у суму до 10 тисяч доларів, ще близько третини, а саме 28% – у діапазоні 10-50 тисяч, 15% – понад 100 тисяч. Про відсутність втрат повідомляють близько 6% МПБ. При цьому 20% опитаних бізнесів повідомляють про шкоду майну або активи безпосередньо внаслідок бойових дій. Орієнтовна сукупна сума збитків, заподіяна підприємцям-учасникам нашого опитування – близько 2 млн. доларів.

Зазначимо, раніше "Апостроф" також повідомляв про те, що ринок нерухомості почав поступово оживати.