RU  UA

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 червня

1 червня

Всі новини

Що буде з цінами на овочі борщового набору у травні: як змінилися з початку війни

У зв'язку з війною в Україні багато агропідприємств збанкрутували і призупинили роботу, а тепличні овочі багатьом стали не по кишені.

Скільки буде коштує борщовий набір у травні 2022 року, повідомляє "Сегодня".

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну частина овочів значно подорожчала, зокрема морква та буряк. На сьогоднішній день у Львові на оптовому ринку "Шувар" кілограм коштує 17-18 гривень, а буряк – 16-18 грн. На роздрібних ринках ці овочі можна купити за 40 гривень.

У порівнянні з цінами на початку війни, картопля на ринку трохи впала у ціні, зараз кілограм овочу можна купити від 10 гривень, залежно від сорту та розміру. Завдяки гарному врожаю минулого сезону, ціни вдасться зберегти на рівні і в наступні кілька місяців не піднімати.

Водночас, у травні прогнозується суттєве зростання цін у супермаркетах на продукти борщового набору через їхній дефіцит – це стосується моркви, буряків, цибулі та капусти. Остання подорожчала у 2,8 рази порівняно з минулим роком. Ціна за кілограм білокачанної капусти з теплиць у середньому 35 гривень, за даними оптового ринку "Шувар" – від 16 до 21 грн.

На ціну овочів для борщу цього місяця значно впливатиме і логістика, адже з окупованих південних та східних регіонів продукцію зараз не везуть.

"Ціни на овочі борщового набору зростатимуть у зв'язку із зменшенням загального обсягу пропозиції на споживчому ринку та більш-менш стійким попитом на овочі. Тож нам варто очікувати у травні 10% зростання цін", - розповів виконавчий директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

На формування цін в умовах війни впливає і подорожчання пального, і затримка в дорозі через бойові дії та повітряні тривоги. Також в одних регіонах пропозиція може бути надмірною, в інших, навпаки, спостерігатиметься дефіцит. Отже, і ціни відрізнятимуться.

Раніше ми писали, що в Україні подорожчали "стратегічні" продукти.