RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Росія шантажує світ голодом: як виникла паніка на ринку продовольства

У світі виникла паніка на ринку продовольства через блокаду Росією українського експорту у портах в Чорному морі. Держави в таких умовах поводяться так само, як і звичайні домогосподарки, намагаючись запастися дефіцитним товаром за будь-яку ціну.

Про це розповів професор Гарвардського університету Пітер Тіммер.

На його думку, саме паніка є найзначнішим фактором, здатним спричинити глобальні проблеми.

Експерт переконаний, що якби уряди країн не піддавалися паніці і не запроваджували обмеження на торгівлю продовольством - продовольча криза на світовому ринку пройшла б легше. Обійшлося все лише певним здорожчанням та скороченням споживання, проте без дефіциту та голоду.

Та після припинення поставок пшениці з України, уряди багатьох країн притримали власні запаси. Вперше це зробив уряд Індії, далі В'єтнаму, Філіппін. У підсумку - на світовому ринку різко зріс попит та ціни на багато культур: пшеницю, кукурудзу та сою. Зокрема, пшениця за майже три місяці на біржах здорожчала з 750-770 доларів до 1100-1200 доларів за тонну.

Через це стався дефіцит та зростання цін і на інші стратегічні культури, що може призвести до голоду в деяких країнах, переважно африканських.

На думку ще одного експерта, доцента Київської школи економіки Олега Нив'євського, якби світ мав значні запаси продовольства, то відсутність експорту з України була б не така відчутна.

"Проте протягом останніх кількох років світові врожаї були не надто високими, і перехідні залишки постійно скорочувалися. Сьогодні запаси зерна найнижчі за останні 15 років. У цих обставинах зникнення з ринку одного з найпотужніших гравців, який забезпечує близько 10% світової торгівлі пшеницею та понад 15% – кукурудзою, викликає панічні настрої на ринку, що призводить до звичайних у таких випадках наслідків – підвищення попиту та подальшого зростання цін на продовольство", - свідчить експертна думка.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Хлібний бунт: як Росія поставила світ на межу голоду