RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Іпотека під 3% річних: коли запрацює програма пільгового кредитування

Для компенсації за кредитами під 3% можна використовувати кошти, які надійдуть від зарубіжних партнерів на відновлення нашої країни. Швидше за все це відбудеться не раніше жовтня.

Зараз Кабмін не має вільних коштів, пише “Апостроф”.

На думку керівника аналітичного департаменту Libertex Group Андрія Шевчишина, з цією метою теоретично можна використати кошти, які мають надійти з-за кордону на відновлення України. Однак шанси на те, що ці гроші почнуть надходити до жовтня, є дуже невисокими.

Водночас бюджет України на сьогоднішній день є дефіцитним та підтримується коштом іноземної допомоги. Тож вільних грошей, які можна направити на компенсацію за кредитами, уряд зараз просто не має.

"Природа іпотечних кредитів така, що вони мають видаватися на дуже довгий термін – на десятиліття, – розповідає "Апострофу" голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук. – У розвинених економіках це 20-30 років. А для того, щоб видавати кредити на десятиліття, потрібна впевненість у довгостроковій стабільності економіки”.

Тому, на думку експерта, загалом позитивна ідея пільгового кредитування житла не спрацює в Україні не лише зараз під час війни, а й після її закінчення.

"Українська економіка має переважно сировинний характер і тому не може забезпечити необхідний рівень стабільності, – пояснює Кушнірук. – Її стан дуже залежить від коливання цін на сировину на світових ринках. А ці ціни можуть дуже сильно змінюватися за дуже короткі проміжки часу, приводячи до частих криз. Забезпечити тривалу стабільність може тільки економіка, що виробляє велику кількість доданої вартості. Вона набагато менше залежить від коливань кон'юнктури".

Також для успіху тривалого іпотечного кредитування важливо мати досить високі доходи населення, щоб частка харчових продуктів у сімейному бюджеті не була надто високою. В Україні до війни офіційно вважалося, що громадяни витрачають на їжу в середньому 50% свого бюджету, а для багатьох сімей ця цифра сягала 70-80%. Для порівняння, наприклад, у Німеччині витрати на харчування становлять у середньому 13%. Отже, німці, безумовно, помічають подорожчання продуктів, але воно не впливає на їхню здатність обслуговувати кредити.

В Україні все по-іншому: за будь-яких криз в економіці, підвищення цін на продукти або зміни особистих обставин (наприклад, хтось із сім'ї втратив роботу чи захворів) люди дуже швидко опиняються перед вибором: купувати їжу або платити внески за кредитом.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Іпотека під 3%: що не так з новою програмою Кабміну