RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Провал амністії капіталів в Україні: скільки отримала держава від декларування активів

Українці в рамках податкової амністії задекларували 4,3 мільярда гривень, а державна скарбниця отримала лише 257 мільйонів. Тоді як автори такої ініціативи розраховували на 20 мільярдів гривень.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на офіційні дані.

Цього місяця добігає кінця дія амністії, що тривала рік. Її метою було декларування, оподаткування та виведення з "тіні" коштів та активів, надбаних без сплати належних податків.

Кожен громадянин міг задекларувати кошти чи майно, сплативши податок: для активів в Україні - 5-6% від їхньої вартості, за кордоном - 9-11,5%. Після їх сплати - у держави не буде претензій до власника активів.

Автори ініціативи розраховували, що завдяки амністії економіка наповниться мільярдами доларів (за різними оцінками - від 5 до 20 мільярдів), а держбюджет отримає значні кошти. Зазначалось, що на момент початку амністії в "тіні" було 25- 35% української економіки, наприкінці 1990-х років цей показник сягав 50%. Одна з цільових груп амністії - українські заробітчани, які, працюючи за кордоном, не сплачували податки в український бюджет.

Оскільки реальний результат податкової амністії виявився значно скромнішим за очікування, влада вирішила зробити ще одну спробу вивести капітали українців з "тіні", ухваливши ще один закон. Амністію подовжать до 1 березня 2023 року, якщо закон підпише президент.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Ще на пів року: чому в Україні провалилася податкова амністія