RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Низький тариф на газ для населення може вдарити по співпраці з МВФ: у чому причина

"Нафтогаз України" озвучив тарифи на газ для українців до весни 2023 року, вирішивши не піднімати їх у цей непростий час. Однак така ініціатива може негативно вплинути на співпрацю нашої країни з Міжнародним валютним фондом.

Такою думкою поділився експерт із міжнародних енергетичних відносин Михайло Гончар.

На його думку, запровадження фіксованої ціни на газ – це не механізм вільного ринку, тому кредитор може знову позбавити офіційний Київ фінанових траншів та призупинити співпрацю.

Гончар розповідає про проблему, пов'язану з тим, що якщо тариф з реалізації газу населенню виявиться нижчим за ринкову ціну, то хтось має покрити цю різницю. Знову виникає питання відповідних субсидій із держбюджету, тому у фонді не схвалять таке рішення.

На думку аналітика, в українців також можуть виникнути проблеми, пов'язані з рішенням "заморозити" ціну.

"Безумовно, стабільна фіксована вартість блакитного палива допоможе заспокоїти суспільство, однак це не означає, що ціна газу в річному тарифі буде економічно вигідною", - висловив думку експерт, додавши, що й іноземні інвестори також можуть відмовитися вкладати гроші в українські проекти, оскільки для них головним індикатором є рішення МВФ.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що в Україні підвищать один із комунальних тарифів.