RU  UA

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85

Новини

5 жовтня

4 жовтня

Всі новини

Підвищення не чекайте: в Україні "заморозять" пенсійну мінімалку

Верховна Рада затвердила проект держбюджету на 2023 рік у першому читанні, згідно з яким в Україні не відбудеться збільшення мінімальної пенсії.

Про це йдеться у тексті законопроєкту.

Останнє у поточному році підвищення мінімальної пенсії відбудеться з 1 грудня, коли прожитковий мінімум для непрацездатних осіб зросте з 2 027 гривень до 2 093 гривень. У 2023 році його планують залишити на такому ж рівні без переглядів.

Рішення заморозити соціальні стандарти було ухвалено через дефіцит державного бюджету внаслідок повномасштабної війни Росії проти України. І хоч головним пріоритетом після оборони є соціальна складова, на жаль, підняти пенсії не вдасться.

Водночас в Міністерстві соціальної політики повідомляють, що планують зберегти березневу індексацію пенсій з урахуванням рівня інфляції. Якщо цю норму буде витримано, то українські пенсіонери отримають виплати на 25-30% більше. Хоча все залежатиме від бюджету країни та його наповнюваності.

Як повідомляв "Апостроф", пенсіонер може втратити доплати до пенсії та пенсію за вислугу років, якщо влаштується на роботу.