RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Є вихід: єврокомісар зробив заяву щодо блокування українського зерна

Європейський Союз розробив альтернативні механізми, які допоможуть захистити європейських фермерів від надлишку української продукції, тому Польща, Угорщина та Словаччину можуть зняти одностороннє обмеження на імпорт зерна.

Про це заявив єврокомісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс.

Читайте: Польща посилить контроль за товарами з України: що потрапить під обмеження

Політик нагадав, що під час імпорту кукурудзи та насіння соняшнику Єврокомісія вже запроваджувала захисні заходи для сусідніх з Україною країн.

Він також наголосив, що згодом Єврокомісія разом з Україною розробила механізм експортного контролю, і він уже успішно функціонує між Україною та Румунією.

"Цей механізм не працює, наприклад, із Польщею, Угорщиною та Словаччиною, оскільки ці країни продовжують застосовувати односторонні обмеження, які, до речі, суперечать як виключній компетенції ЄС у сфері торговельної політики, так і вашим зобов’язанням за Угодою про вільну торгівлю з Україною та СОТ", - наголосив Домбровскіс.

Також він зазначив, що Єврокомісія запропонувала запровадити автономні торговельні заходи для країн, які стикаються з негативним впливом на ринок від українського експорту. Йдеться про "чутливі продукти" - яйця, цукор і соняшникову олію, для яких Єврокомісія запропонувала встановити граничну максимальну квоту, яка є усередненими даними імпорту за 2022-2023 рр.

Домбровскіс також підкреслив, що дія "коридорів солідарності" залишається актуальною, попри відновлення Україною експорту Чорним морем, оскільки він все ще не досяг довоєнних показників.

Нагадаємо, що сьогодні поляки заблокували вже шостий пункт пропуску на кордоні України.

  • Читайте також:

Ось такі "друзі": поляки ріжуть тенти українських фур з зерном, відео

Напад на фури з зерном: польська поліція взялася за справу

Польський міністр перепросив за інцидент з українським зерном: це неправильна форма протесту