RU  UA

Субота, 6 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35

Кредитори виставили умови: чи загрожує Україні дефолт через борги

Ймовірність того, що Україна оголосить дефолт, якщо не домовиться з власниками вітчизняних євробондів, є досить низькою.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Україна має світові понад 100 мільярдів - як українцям не влізти в ще більші борги

На сьогодні український уряд проводить непрості переговори з кредиторами про чергове відтермінування виплат за єврооблігаціями. Проте принаймні деякі власники цих цінних паперів хочуть, щоб Україна почала виплачувати відсотки за ними вже наступного року, обіцяючи в обмін на це списання частини боргу. Наша країна, натомість, наполягає на відстрочці платежів.

Переговори з кредиторами мають завершитися до серпня 2024 року. Як повідомив "Апострофу" голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, ймовірність того, що домовитися з ними взагалі не вдасться, і буде оголошено дефолт за євробондами, є дуже невисокою.

Втім навіть якщо дефолту уникнути не вдасться, це не стане катастрофою.

"Війна є класичним форс-мажором, який дозволяє змінити умови кредитування і відкласти повернення боргів. Звичайно, якщо Україна відмовиться відновити обслуговування облігацій, інвестори можуть подавати позови до міжнародних судів. Але судді майже напевне стануть на бік України та підтвердять, що за даних обставин вона має право змінити умови погашення заборгованості", - пояснив у коментарі виданню голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

Також не варто боятися, що відстрочка сплати відсотків по облігаціях нібито негативно відіб’ється на авторитеті та кредитних рейтингах України.

"Сьогодні найбільш важливими для нас партнерами є МВФ та країни-союзники. Тому, нам важливіше підтримувати репутацію солідного партнера у відносинах саме з ними, а не з комерційними інвест-фондами, від яких стабільність фінансової системи України залежить набагато менше", - сказав у розмові з "Апострофом" засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Українцям загрожує дефолт: кредитори жадають розплати

  • Вас також може зацікавити:

Україна отримає заморожені російські мільярди: на що підуть гроші

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Катастрофічні збитки: скільки Україні могла коштувати блокада кордону поляками