RU  UA

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 липня

Всі новини

The Economist розповів про загрозу дефолту для України

Уже дуже скоро, 1 серпня, для України завершується пільговий період, протягом якого країна не платила за зовнішніми боргами.

Про це пише Economist.

За даними ЗМІ, для України є два варіанти – домовитися про продовження терміну заморожування обслуговування боргу або фактичний дефолт.

У 2022 році Україні вдалося домовитися про відтермінування платежів інвесторам в зовнішній борг країни з огляду на повномасштабну війну.

Тож протягом останніх двох років кредитори України погодилися призупинити виплати з обслуговування боргу. Відстрочка — як від державних, так і від приватних кредиторів — становить 15% ВВП на рік. Якби ці виплати відбувалися, вони стали б другою за величиною статтею державних витрат (після витрат на оборону).

За даними депутата Данила Гетманцева, за підсумками 2023 року відношення державного боргу до ВВП сягнуло 84,5%. А цього року, за оцінками МВФ, воно може становити 94% ВВП. На початку великої війни це співвідношення було 49%.

МВФ хоче, щоб Міністерство фінансів України домовилося про списання, але така угода здається малоймовірною за наявний час.