RU  UA

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

​Наталуха відповів, чи можна профінансувати армію лише за рахунок підвищення податків

«Діру» у державному бюджеті на 2024 рік в 400-500 млрд гривень варто покривати не тільки за рахунок підвищення податків.

Про це в коментарі «Апострофу» сказав голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, коментуючи урядовий законопроект №11416.

«У підвищенні податків пересторога не тільки для ФОПів, а й для будь-яких учасників економічних процесів. Питання в тому, що у нас дефіцит бюджету і треба шукати джерела фінансування. Податки можуть бути одним з джерел. Але вони точно не можуть бути основним джерелом. Жодна війна не велася за рахунок лише підвищення податків», — сказав Наталуха.

Урядовий законопроект, зокрема, передбачає:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5,0%;
  • запровадження сплати військового збору юридичними особами у розмірі 1% доходу від будь-якої діяльності для платників податку на прибуток підприємств;
  • запровадження військового збору у розмірі 5% з двох мінімальних заробітних плат на місяць (800 грн) ФОП І, ІІ та IV групи;
  • зобов’язання ФОП ІІІ групи сплачувати військовий збір у розмірі 1% від доходу.

Крім того, військовим збором у розмірі 30% пропонується обкладати ювелірні вироби. Разом з тим встановлюється обов’язок щомісячної сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств платниками податку, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним у розмірі 0,5 мінімальної заробітної плати, з розрахунку на 1 кубічний метр резервуарів для зберігання пального.

Також військовим збором по ставці 15% уряд пропонує оподатковувати легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні. Таким чином, нові авто можуть подорожчати на 15%.