RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05

Новини

21 вересня

Всі новини

Росіяни посилюють мілітаризацію ЗАЕС: дослідження британців

Російські окупанти посилюють мілітаризацію значної території Запорізької атомної електростанції. Споруджують не тільки траншеї навколо водойми-охолоджувача, а й укріплення для можливого розгортання важкої військової вогневої потужності.

До такого висновку дійшли британські військові аналітики McKenzie у дослідженні на замовлення міжнародної організації Greenpeace Німеччини.

За період окупації атомної електростанції і до кінця червня поточного року поблизу водойми-охолоджувача росіяни вирили близько 1 тис. метрів окопів. Здебільшого вони зосереджені на півночі та заході водойми.

За словами старшого спеціаліста з ядерних питань Greenpeace Центральної та Східної Європи Яна Ванде Путте, новий детальний супутниковий аналіз свідчить про посилення мілітаризації. Хоч нині поки що не помітно важкого озброєння, однак доти будуються не просто так.

"Російські збройні сили продовжують загрожувати безпеці ЗАЕС. Ці події викликають глибоке занепокоєння", - стверджує він.

На думку експертів, будівництво окопів та укріплень може вказувати на можливий перезапуск реакторів, що збільшує ризики ядерної аварії. Всі шість реакторів було зупинено у 2022 році. У Greenpeace вважають, що важливо шляхом санкцій завадити планам росіян.

"Численні злочини Росії на ЗАЕС продовжують ескалацію. Тепер стало відомо про подальшу мілітаризацію вразливих ділянок атомної станції, життєво важливих для постачання охолоджувальної води до реакторів. Необхідно докласти всіх зусиль, щоб зупинити російські плани та покарати "Росатом" і російську державу за допомогою ефективних санкцій", – заявили в Greenpeace.

Нагадаємо, раніше Генасамблея ООН на своїй сесії схвалила резолюцію, в якій, зокрема, вимагала від Росії повернути Україні контроль над Запорізькою атомною електростанцією.