RU  UA

Понеділок, 21 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.40
НБУ:USD  40.90

Новини

21 жовтня

20 жовтня

19 жовтня

18 жовтня

17 жовтня

16 жовтня

Всі новини

ЗАЕС опинилася на межі блекауту

У понеділок, 21 жовтня, Запорізька атомна електростанція знову опинилася на межі блекауту через систематичні російські обстріли.

Про це повідомив голова Міністерства енергетики Герман Галущенко.

За його словами, близько полудня через обстріли сталося відключення однієї з двох ліній електропередачі, що поєднують тимчасово окуповану АЕС із об’єднаною українською енергосистемою.

У зв'язку з цим станція живиться виключно однією лінією електропередачі. Тоді як забезпечення зовнішнього живлення для її безпечного функціонування станції знову опинилося під питанням.

Через загрозу відключення станції від зовнішнього живлення на ЗАЕС може статися черговий повний блекаут, що може призвести для радіаційної небезпеки.

"Через ворожі обстріли знову відключилась одна з ліній електропередачі, що з’єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС з українською енергосистемою. Щойно дозволить безпекова ситуація, енергетики зроблять усе можливе для відновлення лінії живлення ЗАЕС. Лише повернення Україні контролю над окупованою Запорізькою АЕС може гарантувати безпечну експлуатацію найбільшої в Європі атомної станції", - наголосив міністр.

Нагадаємо, глава ядерного агентства ООН Рафаель Гроссі відвідав тимчасово окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію та оглянув градирню.

Це сталося після того, як 11 серпня, на Запорізькій АЕС російські окупанти влаштували пожежу, підпаливши багато автомобільних шин в градирні.