RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

ЗМІ звинуватили НБУ в незаконному продажі "РВС Банка" Демчаку

Журналісти виявили незаконний слід в купівлі бізнесменом й кандидатом у депутати по 18 ОВК (Вінницька область) Русланом Демчаком перехідного "РВС Банку", оскільки покупець (інвестор) повинен мати бездоганну ділову репутацію

Про це пише "Обозреватель".

Як відомо, в 2015 році неплатоспроможний ОМЕГА банк став платформою для створення АТ "Перехідний банк "РВС банк" із метою збереження коштів клієнтів банку й активів, згідно з рішенням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

"05.05.2015 року ФГВФО виставив на продаж через конкурс АТ "Перехідний банк "РВС банк", а 26.08.2015 року покупцем оголошено ТОВ "Українська бізнес група" (далі – ТОВ "УБГ") – багатопрофільний холдинг, контрольований народним депутатом Русланом Демчаком. Через два тижні після оголошення конкурсу Перехідної РВС банку, Демчак виходить зі складу засновників ТОВ "УБГ", – відзначають автори матеріалу.

За даними журналістів, відповідно до Закону про систему гарантування вкладів, покупець (інвестор) перехідного банку повинен мати бездоганну ділову репутацію, що в разі Руслана Демчака не відповідає дійсності.

Відзначається, що в рішенні Голосіївського районного суду міста Києва від 03.07.2014 року встановлено факт визнання провини Демчака Руслана Євгеновича в ухиленні від сплати податків у розмірі понад 15 мільйонів гривень.

Сплативши податки, Демчак був звільнений від кримінальної відповідальності за не реабілітуючими обставинами в липні 2014 року, а в листопаді 2014 року обраний до парламенту від БПП.

"Колишній "ЕРДЕ банк", що належав Руслану Демчаку, був ліквідований у зв'язку з кредитуванням підконтрольних пов'язаних осіб та операцій з облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП). Збитки держави в зв'язку з ліквідацією цього банку склали близько 458 млн грн", – відзначають автори матеріалу.

Вказується, що екс-власник банку, доведеного до банкрутства, не може стати власником іншого банку, про що в НБУ і ФГВФО, ймовірно, було відомо.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року ФГВФО завершив ліквідацію проблемного "ЕРДЕ Банку", екс-бенефіціаром якого був Демчак.