RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Слідство щодо рейдерства в банку "Український капітал": суд ухвалив рішення

У вересні 2019 суд наклав арешт на майно, яке належало банку "Український капітал", правоохоронні органи почали розслідувати заволодіння банком переліком об'єктів нерухомості, які раніше належали ПрАТ "Тутковський".

Про це пише "Багнет".

Майно було надано банку "Український професійний банк" в якості застави. У 2015 році під час "банкопаду" права вимоги на майно були продані банку "Український капітал". Пізніше виявилося, що угода про продаж прав вимоги мало ознаки нікчемності: кошти за угодою не були перераховані, при оформленні угоди порушені вимоги та інструкції Нацбанку. Лист про це уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб з метою визнання угоди нікчемною став підставою для оскарження схем.

Через місяць після укладення угоди "Український професійний банк" був визнаний неплатоспроможним і розпочата процедура його ліквідації.

"Український капітал" оскаржив рішення щодо нікчемності договору в судах, і Верховний Суд в лютому 2019 підтвердив нікчемність угоди про відступлення права вимоги. Незважаючи на це, посадові особи банку "Український капітал" зареєстрували право власності на об'єкти, що викликало обурення справжнього власника - ПАТ "Тутковський".

Юристи власника звернулися в правоохоронні органи, йде розслідування обставин можливого рейдерського захоплення, допитуються співробітники банку. Вже встановлено, що цей випадок не був єдиним і за подібною схемою банк привласнив майно ще ряду власників.

Слідство у першому випадку стає моделлю для оскарження інших угод, постраждалі почали об'єднуватися для координації дій. Захоплене майно арештоване, рішення про це було прийнято через загрозу підкупу зловмисниками посадових осіб правоохоронних органів.

Слідчі не виключають, що в процесі розслідування буде проведено допит і власника банку "Український капітал" С.Белашова, в тому числі про його комунікації з керівництвом Нацбанку в 2015-2016 роках під час придбання банку. Саме в той період сім'я С.Белашова встановила повний контроль над банком.