RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Три тисячі замість 8 млрд: Фонд гарантування не зміг продати активи VAB банку, документ

Фонд гарантування вкладів провів аукціон з продажу пулу активів ВАТ "ВіЕйБі Банк", при вартості лота в 5,85 млрд грн, його не змогли продати навіть в 5 разів дешевше: єдиною угодою став продаж ділянки землі за 3200 грн. При цьому раніше екс-власник банку Олег Бахматюк пропонував погасити заборгованість банку перед бюджетом в розмірі близько 8 млрд грн.

Торги по голландській моделі аукціону на майданчику ТОВ "Фьост Файненшиал Нетворк Юкрейн" по продажу активів VAB банку, які виставив на продаж ФГВФО, завершилися нічим. Лот, що складається з 113 кредитів і 3 позицій дебіторської заборгованості підприємств агропромислової галузі, серед яких санаторій і майнові комплекси, кондитерський цех і комерційна нерухомість, не зацікавив покупців навіть при мінімальній ціні - за 1,17 млрд грн при початковій вартості лота в 5,86 млрд грн.

Єдиною операцією став продаж майнових прав на ділянку землі в Закарпатській області площею в 0,0024 га за 3200 грн. Про це повідомив Фонд гарантування вкладів на сайті ВАТ "ВіЕйБі Банк"

Тим часом держава може отримати повернення боргів банку в обсязі близько 8 млрд грн, що пропонував екс-власник "ВіЕйБі Банку" Олег Бахматюк, через механізм реструктуризації, але відповіді на цю пропозицію від НБУ та Фонду гарантування вкладів до сих пір не отримав.

"ВіЕйБі Банк" (VAB банк), мав кредитний рейтинг на рівні uaAA (дуже висока надійність банку в довгостроковому періоді), і був виведений з ринку разом з більшістю українських банків під час так званого "банкопаду" - ліквідації банків рішенням Нацбанку в 2014 році. Восени 2019 року НАБУ відкрило так звану справу Пісарука-Бахматюка, яка стосується нібито нецільового використання стабілізаційного кредиту VAB Банком, хоча кошти рефінансування були витрачені банком під жорстким контролем НБУ і виключно на виплати вкладникам. Сам екс-власник банку виступає ініціатором виплат кредиту по узгодженій з державою процедурі.