RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Втрачають мільярди: журналісти розповіли про помилку Фонду гарантування з активами VAB банку

Фонд гарантування вкладів 6 лютого проведе повторний аукціон з продажу пулу активів VAB Банку, в який входять права вимоги за кредитами. Стартова ціна лотів - 1,17 млрд грн. Під час торгів вона може знизитися до 234,4 млн грн (встановлена мінімальна ціна). При цьому екс-власник банку бізнесмен Олег Бахматюк пропонує повернути 8 млрд грн, але відповіді на пропозицію від ФГВФО і НБУ досі не отримав.

16 січня Фонд гарантування вже виставляв на продаж вказаний пул активів. Тоді стартова ціна була 5,86 млрд грн. В ході торгів вона знижувалася до 1,17 млрд грн. Але врешті-решт лот так і не був проданий. Аукціон проводився на майданчику "Фьост Файненшиал Нетворк Юкрейн" (FFN). Єдиною операцією на цьому аукціоні став продаж ділянки землі в Закарпатті за 3200 грн, повідомляють "Українські новини".

"ВіЕйБі Банк" (VAB банк) був виведений з ринку рішенням НБУ разом з більшістю українських банків під час так званого "банкопаду" - масової ліквідації банків рішенням Нацбанку в 2014 році, хоча до цього мав кредитний рейтинг на рівні uaAA (дуже висока надійність банку в довгостроковому періоді) і вважався одним з найнадійніших українських банків. Більшість кредитів в складі пулу знаходиться в заставі НБУ. Як заявляє Фонд гарантування, відповідні активи "до 10 разів торгувалися як окремо, так і в складі пулу в системі ProZorro.Продажі, але жоден покупець поки не виявив до них інтересу".

Екс-власник ВіЕйБі банку Олег Бахматюк пропонував виплату заборгованості банку перед державою в сумі 8 млрд грн із застосуванням механізмів реструктуризації. Відповідь на свою пропозицію від НБУ і ФГВФО бізнесмен не отримав.

Тим часом НАБУ почав допити 10 тисяч працівників аграрних компаній Бахматюка. Як заявляє прес-служба агрохолдингу, причиною став конфлікт інтересів директора НАБУ Артема Ситника - він був визнаний судом винним в корупції і внесений до реєстру корупціонерів, що загрожує йому втратою посади. Головним свідком звинувачення у цій справі був радник сестри Олега Бахматюка.