RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Альфа-Банк і "Універ" провели першу на українському ринку операцію з ОВДП в режимі РЕПО - ЗМІ

ТОВ "Універ-Капітал" і Альфа-Банк (Київ) уклали на Українській біржі першу для українського ринку угоду з ОВДП на 1,9 млн грн в режимі "РЕПО з контролем ризиків".

Про це пише BIN.ua.

"Суть - проведені перші біржові операції РЕПО з контролем ризиків в анонімному режимі", - прокоментував подію засновник і партнер ІГ "Універ" Тарас Козак в Facebook.

Він пояснив, що РЕПО з контролем ризиків - це сервіс грошового ринку для здійснення біржових операцій РЕПО, де РЦ буде виконувати функцію центрального контрагента, контролювати гарантійне забезпечення учасників клірингу і виконання зобов'язань за укладеними договорами РЕПО або сплату штрафу добросовісної стороні.

"Вперше банки і інвестиційні фірми зможуть проводити операції кредитування, не знаючи клієнта, який отримує ці гроші. Тобто, не підписуючи договір з кожним позичальником, не витрачаючи час на фінансовий моніторинг клієнта, не проводячи кредитні комітети тощо. Швидко, зручно, дешево", - підкреслив Козак.

Глава правління РЦ Олег Ткаченко уточнив, що учасники мають внести забезпечення в розмірі 10%, яким можуть виступати грошові кошти в нацвалюті або гривневі ОВДП з погашенням до 2027. За його словами, мінімальний обсяг угод - від 1 млн грн, тариф РЦ - 0, 2% річних від суми першої частини договору РЕПО. Ткаченко додав, що необхідні документи підписані з 3 біржами: УБ, ПФТС і "Перспектива", які внесли необхідні зміни до своїх правил.

"Ефективних ринків без розвинених ринків РЕПО не буває. Це необхідний крок", - підкреслив він.

Він повідомив, що протягом трьох місяців планується розширити механізм на валютні ОВДП: і як забезпечення угоди, і як сам об'єкт угоди, що дозволить дати учасникам ринку інструмент хеджування.

Керівник по роботі з цінними паперами Альфа-банк Віктор Сазоненко повідомляв, що банк стоїть в котируваннях на біржах. Він зазначив, що необхідно створити єдиний центр ліквідності, щоб був один загальний "стакан" з усього ринку.