RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Удар по економіці та Конституції: експерти розкритикували проекти про реструктуризацію валютних кредитів №4475 і №4398

Верховна Рада прийняла за основу законопроекти про реструктуризацію валютних кредитів №4475 і №4398, проте експерти не підтримали ці документи.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За словами експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Єгора Кияна, банківський сектор в Україні стійкий, однак запропоновані законопроекти є фактором його дестабілізації. Він вказав на проблему нерівних умов для позичальників: "Частина з них взяли на себе відповідальність і сумлінно сплачували кредити, паралельно розвивалися інші тенденції, коли певні люди не бажали платити, мабуть вважаючи, що хтось інший повинен це зробити за них. Ті законодавчі ініціативи, які проштовхуються в ВРУ, грають на користь злісних неплатників і морально пригнічують тих, хто платить, навіюється ідея, що не платити - це нормально, причому виходить це від держави... Підривається стабільність банківської системи", - зауважив він.

Американська торгова палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація, Незалежна асоціація банків України, Союз українських підприємців і Форум провідних міжнародних фінустанов склали лист на адресу президента Володимира Зеленського, глави ВРУ Дмитра Разумкова і глави комітету ВРУ з питань фінансів Данила Гетманцева щодо небезпеки проекту №4475.

"Ця законодавча ініціатива погіршує правове становище кредиторів у відносинах з боржниками, збільшує кредитні ризики і ризики втрати кредиторами активів", - підкреслюють автори звернення.

Проблеми проекту, згідно з листом, такі: безпідставне поширення умов реструктуризації на кредити, щодо яких зобов'язання не погашено; порушення конституційного принципу обов'язковості судових рішень і необхідність повторного розгляду судами спорів про стягнення боргів; перерахунок сплачених боржником сум, що потребують проведення погашень боргів за рахунок кредитора; продовження мораторію на стягнення забезпечення за валютними кредитами (дозволяє позичальникам ігнорувати умови договорів); неефективність механізму реструктуризації кредитів, не передбачено алгоритм оформлення договорів про реструктуризацію.

Незалежна асоціація банків України вважає неприйнятними такі норми проекту №4475 як: розширення кола кредитів, які підпадають під пільгову реструктуризацію; подвійне дисконтування заборгованості; прощення частини заборгованості при реструктуризації кредиту; обмеження права вимоги нового кредитора; розширення площі житла за пільговою реструктуризацією; визнання таких, що не підлягає виконанню рішень суду про стягнення боргу при реструктуризації; реструктуризація без укладання угод і належного оформлення документації; продовження мораторію на стягнення забезпечення по іпотечних валютних кредитах.

Асоціація вважає помилковими такі норми проекту №4398: зменшення розміру вимог кредитора за процедурою реструктуризації при банкрутстві; встановлення судом мінімальної суми по реструктуризації в разі недостатніх доходів боржника; виключення норми пункту 4 ст. 123 Кодексу про закриття провадження у справі про банкрутство ФО, якщо боржник не має можливості виплачувати заборгованість; провадження у справі про банкрутство без арбітражного керуючого, якщо кредитор забезпечений, і боржник не має активів крім квартири або будинку; списання залишку заборгованості за кредитним договором, забезпеченого іпотекою за рішенням суду.

Представники бізнесу зверталися до депутатів щодо проектів, представляли пропозиції до них до другого читання. Національний банк в свою чергу підкреслює недоцільність проведення примусової реструктуризації валютних кредитів і підкреслює, що вона має відбуватися на ринкових, прийнятних для банків і позичальників умовах.