RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Довідка про погашення кредиту: навіщо вона потрібна та на що звернути увагу

Українцям радять переконуватися у закритті кредитного договору та відсутності заборгованості за кредитом. Для цього треба завжди вимагати у банку довідку про погашення кредиту.

Про це розповіли у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб, повідомляє Finance.ua.

Експерти пояснюють, що повернувши позичені гроші та сплативши відсотки, не завжди вважається, що кредит закритий.

Для цього необхідно звернутися у відділення банку чи контакт-центр банку. Після того, як співробітник банку підтвердить інформацію про повну оплату заборгованості за кредитом - потрібно наполегливо просити надати довідку про погашення кредиту, а також довідку про відсутність боргу перед банком.

Такі довідки банки видають безплатно, проте можуть коштувати певну суму.

Як наголошують фахівці, це необхідно на випадок того, що некомпетентний працівник банку може не помітити якусь непогашену частину боргу - це може бути пеня, штраф, прострочені відсотки, адже там є багато нюансів.

Наприклад, клієнт, погасивши кредит перед банком, звертається до менеджера із проханням видати довідку про погашення. Працівник банку може видати довідку, однак банківське програмне забезпечення працює в автономному порядку, і без участі працівників виробляє навіть на копійчану заборгованість нарахування, збільшуючи її у багато разів. І може виявитися через кілька місяців, що є борг за кредитом, який давно вважався закритим.

Вищевказані довідки дозволять переконатися у тому, що кредит перед банком погашений, а рахунок закритий.

Експерти вказали на черговість дій при отриманні довідки:

  • вимагати у банку довідку з повними даними про себе та із зазначенням ваших паспортних даних (текст довідки підтверджує відсутність боргу лише на дату надання такої довідки);
  • у тексті довідки має бути вказано: на ім'я … усі рахунки закриті (рахунки не можна закрити, якщо на них існує борг);
  • вимагати довідку з відбитком мокрого друку та підписом начальника відділення банку (зазвичай довідка видається без мокрого друку та живого підпису, на практиці – це чорно-білий папірець, який легко підробити);
  • якщо радять прийти через кілька днів, потрібно звернутися повторно та захистити себе офіційним документом.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що протягом січня у додатку “Дія” з’явилися нові функції - спрощена генерація "Дія.Підпису", сповіщення про кредити та суди уже доступні для українців.