RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Мегабанк спростував фейки щодо порушень і маніпуляцій в системі банку - заява

Мегабанк спростовує поширену у ЗМІ інформацію про масові порушення та проблеми в банку. Банк зазначає, що виконує діючі нормативи, зобов’язання перед клієнтами і має прозору структуру власності.

Про це йдеться в заяві на сайті фінустанови.

"На сьогодні ми дотримуємось усіх законодавчо закріплених вимог щодо діяльності банку як фінансової установи, тому можемо з впевненістю заперечити ту інформацію, яка сьогодні розповсюджується у ЗМІ. А саме йдеться про те, що починаючи з 2015, у МЕГАБАНКУ є "проблеми", а керівництвом було допущено низку порушень, зокрема "підтасовку звітності"…. Більше того, враховуючи той факт, що Національний банк України має широкий спектр повноважень щодо регулювання та контролю діяльності банків, тезис про масові порушення у МЕГАБАНКУ є абсурдним", - зазначили у банку.

Восени 2021 у банку відбулася позапланова перевірка НБУ, і на початку 2022 банк отримав від НБУ два документи: звіт про проведення позапланової перевірки та письмову вимогу, в якій вимагалося від банку проведення у відповідність звітності "заднім числом". Після цього банк звернувся до суду з позовом про визнання незаконними рішення НБУ. Напередодні вторгнення РФ в Україну Харківський окружний адмінсуд визнав рішення НБУ протиправним та задовольнив позов МЕГАБАНКУ.

Також банк спростував інформацію про "дірку" в капіталі банку, і зазначив, що станом на 23 лютого у МЕГАБАНКУ проблем з капіталом не було. Коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR) у банку становив в усіх валютах 108%, в іноземній валюті - 195%, при нормативному значенні не менше 100%. Акціонерами постійно велася робота щодо залучення додаткових коштів до капіталу банку. Так, з 2015 року основним акціонером було збільшено капітал банку на суму понад 20 мільйонів доларів. До війни акціонерами було досягнуто домовленості щодо збільшення капіталу банку на суму 70 млн євро. На початку лютого 2022 банк отримав частину суми – 12 млн євро, після чого передав документи до Нацбанку для реєстрації, але на початку квітня регулятор відмовив банку у залучені додаткових коштів до капіталу.

У той же час Мегабанк продовжив забезпечувати фінпослугами населення Харківщини, яке опинилося під обстрілами, займався підкріпленням банкоматів, відновив роботу 14 відділень. В Україні продовжують роботу 34 відділення Мегабанку.

Станом на 24 лютого Мегабанк мав на рахунку суму, що втричі перевищувала норматив обов'язкового резервування НБУ. Загальна сума платежів клієнтів, які банк виконав з початку війни склала понад 2 млрд грн: енергопостачальним підприємствам – 1,1 млрд грн, підприємствам комунальної сфери – 160 млн грн, держпідприємствам – 150 млн грн та видано через каси відділень та банкомати 370 млн грн. Залишки коштів на початок агресії становили 830 млн грн і всі повернуті вкладникам та клієнтам банку. Компенсувати це фінансове навантаження мав механізм рефінансування НБУ. Проте Мегабанк досі рефінансування не отримав.