RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Інформатаки проти українських банків йдуть із РФ - Андрій Дубас

Голова Асоціації українських банків Андрій Дубас констатує, що вітчизняні банки вже тривалий час зазнають інформаційних атак з боку країни-агресора. Метою ініціаторів інформаційних диверсій є паніка. Хвилі фейків та бруду про українські банки – це диверсія, бо жоден український банк зараз не має статусу проблемного.

"Національний банк України, Асоціація українських банків і самі банки спрацювали в умовах військової агресії блискавично, і банківська система встояла. Наразі банківська система високоліквідна та готова до викликів", - зазначив голова АУБ у коментарі Delo.ua.

"Початок хвилі ми стали бачити до широкомасштабної агресії РФ ще в січні. І вона не зупинилася після 24 лютого. Зазначу, що атакують усі банки. І великі, і не дуже, і з державним капіталом, і приватні з вітчизняними акціонерами, і із закордонними власниками. Безперечно, ці інформаційні вкидання інспіровані з боку держави-агресора", - сказав Дубас.

Наприклад, Голова правління Альянсу Банку Юлія Фролова публічно заявляла, що банк зіткнувся з поширенням фейкової інформації про фінансовий стан та правомірність дій установи. Глава Альянс Банку закликала довіряти лише офіційним даним. Зокрема, перевіряти інформацію про поточний стан банківського сектора у Звіті Національного банку України щодо фінансової стабільності.

Андрій Дубас упевнений, що метою інформаційних диверсій була і є стабільність української банківської системи, яка встояла навіть у найкритичніші дні війни.

"Якщо йшлося про великі або державні банки, то намагалися злякати зміною умов обслуговування або роздмухували невеликі технічні проблеми. Причому намагалися надати інформацію в апокаліптичному тоні. Коли атакували відносно невеликі установи - торкалися питань акціонерів. Причому фейки, що вкидалися в інформаційний простір, були, часто, старі та давно спростовані", - зазначив голова АУБ.

"Я закликаю кожного громадянина фільтрувати інформацію, що виходить з неперевірених джерел. Всі ці списки нібито неспроможних банків, що виникають там і тут, у анонімних джерел - фейк. Нагадаю, що в червні заступник голови НБУ Ярослав Матузко повідомив, що жоден український банк не має статусу проблемного", - сказав Андрій Дубас.

Глава АУБ рекомендує кожному українцю дотримуватись інформаційної гігієни, особливо коли йдеться про фінансові питання і не грати на руку агресору.