RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Послаблень більше не буде? З 1 жовтня банки займуться клієнтами з дефолтними кредитами

Якщо кредит не виплачується 90 і більше днів, його визнають дефолтним. Через війну з російськими окупантами Нацбанк ввів низку послаблень, і до червня включно за кредитами, що не сплачуються, жодних санкцій не застосовували, але з кінця червня Нацбанк вирішив "порахувати" стан справ за непрацюючими кредитами, і був даний відлік 90 дням, який завершується саме 1 жовтня.

Роз'яснення щодо цього дав голова Асоціації українських банків Андрій Дубас в ефірі "Українського радіо".

Він пояснив, що коли почалася повномасштабна агресія РФ, Нацбанк ухвалив рішення щодо пом'якшення багатьох умов для банків для того, щоб банківська система могла в цей екстремальний момент вистояти та працювати.

"Як правило, якщо кредит не виплачується 90 і більше днів, його визнають дефолтним. Нацбанк ввів пом'якшення, і до червня включно за кредитами, що не сплачуються, ці підходи не застосовували. А з кінця червня Нацбанк вирішив "порахувати" стан справ за непрацюючими кредитами, і був запущено цей лічильник 90 днів, який завершується саме 1 жовтня", - наголосив банкір.

За його словами, до 1 жовтня банки матимуть чітку статистику, скільки кредитів порівняно з попередніми періодами стали дефолтними, тобто непрацюючими.

"Ми розуміємо, що ситуація викликана не безвідповідальність людей або небажанням виконувати свої зобов'язання, а саме військовою агресією. Як виходити з цієї проблеми – є різні варіанти. Взагалі усі банки пішли назустріч своїм клієнтам", - констатував Дубас.

Так, у період військового стану та 30 днів після нього не нараховуються штрафи, пеня, банки в індивідуальному порядку з кожним клієнтом намагаються вести діалог та допомагати – або реструктуризувати борг, або знайти індивідуальну модель сплати кредиту.

"Загальна частка непрацюючих кредитів на сьогодні ― близько 30%. В Україні діють три групи банків за їхньою структурою власності: банки з приватним українським капіталом, з іноземним капіталом та державним капіталом. Найбільшу негативну тінь у статистиці за непрацюючими кредитами кидають банки з державним капіталом", - наголосив банкір.

Він уточнив, що якщо в банках з українським капіталом частка у середньому 10%, з іноземним – 7%, то у державному секторі – 67%.

"Це підтверджує відому тезу: ефективність державного управління зазвичай нижча за ефективність приватного управління", - резюмував Дубас.

Як повідомляв "Апостроф", з 1 червня кредитні канікули в українських банках скасували, але, як і раніше, допускається прострочення по позиках. Однак рішення не погашати кредитну заборгованість може вилитися для клієнтів у серйозні наслідки: від зіпсованої кредитної історії до вилучення майна.