RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Рахунковій палаті розкритикували роботу "головного по держмайну" Трубарова

У Рахунковій палаті України пояснили до чого може призвести невиконання запланованих обсягів надходжень від приватизації державного майна, серед головних ризиків - зростання обсягу державних запозичень і збільшення обсягу державного боргу і видатків на його обслуговування.

Про це йдеться у Висновках Рахункової палати щодо проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік".

У відомстві підрахували, що у 2018 році від запланованих 17 млрд гривень, за період з січня по серпень Фонду Державного майна України (ФДМУ), яким зараз керує виконуючий обов'язки Віталій Трубаров, державний бюджет отримав лише 75,4 млн гривень. Це 0,4% плану на рік. Нагадаємо, що у 2017 році ФДМУ зміг виконати план на 19,7%, а у 2016 році - на 1,1%.

У Рахунковій палаті зазначають, що ситуація, коли до державного бюджету не надходять кошти від приватизації державного майна у запланованих на рік обсягах, спостерігається останні роки. Серед ризиків провалу приватизації, які були зафіксовані цього року, і мають бути виправлені наступного року, - не тільки зміни інвестиційного клімату в країні, а і помилки з боку керівництва ФДМУ.

"Неприйняття в установлені строки рішення про приватизацію, непроведення конкурсів з відбору радників для підготовки до приватизації та продажу об'єктів, включених рішенням Уряду до переліку об'єктів великої приватизації, незатвердження Кабінетом Міністрів України радників та умов продажу таких об'єктів", - зазначають у Рахунковій палаті.

Раніше бізнес вже скаржився на порушення при проведенні відбору радників Фондом держмайна. Як наслідок приватизація ряду стратегічних підприємств була заблокована.

Як повідомлялося, декілька компаній звернулися в Окружний адміністративний суд Києва з позовом до ФДМУ, в якому просила визнати недійсними результати конкурсів по відбору радників для ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" (ОГХК), "Одеський припортовий завод" (ОПЗ), держпідприємств "Вугільна компанія "Краснолиманська", "Завод "Електроважмаш" і ПрАТ "Індар". У позові повідомлялося, що зазначені конкурси з відбору радників пройшли з грубими правопорушеннями - в присутності всіх учасників конкурсу не були відкриті конверти з конкурсними пропозиціями і визначено їх відповідність вимогам, а також не були визначені кращі конкурсні пропозиції шляхом нарахування балів і переможці цих конкурсів.