RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Довіра на нулі: чим можуть загрожувати Україні проблеми з бюджетом

Відсутність грошей у державному бюджеті України до кінця 2019 року може обернутися серйозними проблемами і уповільнити економічне зростання в майбутньому.

Про це в своєму матеріалі для ZN.ua повідомила журналіст Юлія Самаєва.

Вона звернула увагу на те, що для наповнення бюджету уряд зобов'язав компанії з державною часткою в капіталі виплатити в якості дивідендів не 30% прибутку, а 90%.

"Нинішнє видоювання держкомпаній - необхідність. Але в перспективі виплата 90% заробленого зараз не дозволить компаніям інвестувати в розвиток потім. Що в наступному році може привести до зниження ВВП, яке спровокує зниження надходжень до держбюджету і новий виток проблем з державними фінансами. Але хто там уже згадає, з чого все почалося", - йдеться в матеріалі.

Також, за словами Самаєвої, нинішня ситуація вкрай негативно позначиться на ставленні бізнесу до держави і її гарантій.

"Фінансування незахищених видатків (всього, крім пенсій і соцвиплат) вже зупинено. Тобто всі ті з реального сектора, хто ризикнув в цьому році співпрацювати з нашою державою, принаймні до Нового року своїх грошей не побачать... Довгі роки головною проблемою у співпраці бізнесу з державою була недовіра. з державою працювали або "свої", або ідіоти, згодні зробити зараз, а гроші отримати через два роки. Нерідко була проблема банально знайти охочого взяти участь в тендері. І чимало зусиль було докладено для того, щоб переконати бізнес, що держава готова розраховуватися вчасно і без затримок. Після того, як бізнес недоотримає близько 35-40 млрд грн за вже виконані в цьому році роботи і послуги, рівень його довіри до уряду знову буде на нульовій позначці", - підкреслила автор.

Самаєва додала, що це також позначиться на уповільненні темпів ВВП, оскільки у бізнесу не буде грошей для інвестицій в розвиток.

Детальніше про дефіцит українського бюджету читайте в матеріалі "Апострофа": Це вже секвестр: Кабмін провалився в бюджетну діру.