RU  UA

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

Всі новини

Глава ФДМ Сенниченко не виконав зобов'язання щодо приватизації перед президентом - експерт

Аукціон з продажу ОГХК, який не відбувся 31 серпня, скасування приватизації 6 обленерго, перенесення продажу ОПЗ і Центренерго дозволяють говорити про невиконання головою ФДМ Дмитром Сенниченком зобов'язань щодо надходження до держбюджету 12 млрд грн від приватизації перед президентом.

Про це повідомив заступник голови Комісії з аналізу ринків цінних паперів Українського товариства фінансових аналітиків (УТФА) Олександр Голіздра, пишуть "Українські новини".

Один з ключових конкурсів з продажу ОГХК був скасований ФДМ через допуск до нього одного покупця. У ФДМ стверджували, що вели переговори з 20 інвесторами, однак заявки подали 3 компанії. Двоє - не змогли подати повний пакет документів, а одна не зробила обов'язковий внесок, через що учасники конкурсу були дискваліфіковані. Аукціон був скасований. За словами заступника голови комітету ВРУ з питань економічного розвитку Роксолани Підласи ("Слуга народу"), з трьох компаній, що подали заявки - одна пов'язана з Дмитром Фірташем (колишній орендар комбінатів ОГХК), а інша - невідоме українське ТОВ, за яким не стоїть жодний системний інвестор.

"Жоден західний інвестор не йде в покупку видобувних активів, які не оцінені міжнародними стандартами, - пояснював гендиректор компанії "Велта" Андрій Бродський. - Тому участі західних структур, в усякому разі, серйозних структур, не буде. Якщо і буде, то скоріше про людське око".

"Не виключено, що справжньою причиною зриву конкурсів є бажання ФДМ і далі керувати держактивами в ручному режимі. Про це свідчить кадрова лихоманка на ОГХК - з весни 2020 змінилися 4 голови правління з приставкою "в.о.". Надбанням ЗМІ стало укладення кількох контрактів між ОГХК і китайською Minerals Metals Group Ltd на 3,2 млн дол. Є інформація, що за "китайцями" стоїть дніпропетровський бізнесмен Віталій Кучук, якого підозрюють у вичавлюванні коштів з держкомпанії через закупівлю титану за зниженими цінами", - повідомляють ЗМІ.

На думку Голіздри, скасування конкурсу з ОГХК - перша ластівка, за нею підуть рішення про скасування або перенесення конкурсів щодо інших об'єктів: "Рішенням РНБО і, відповідно до Указу Президента, зупинено приватизацію 6 обленерго. Одна з причин - не до кінця був проведений анбандлінг - Фонд держмайна, як управлінець обленерго, не до кінця здійснив анбандлінг постачальників універсальних послуг від ВСР. Створилася загроза їх переходу в приватні руки - і в ситуацію змушений був втрутитися РНБО", - вважає експерт.

Приватизаційні конкурси з продажу ОПЗ і "Центренерго" перенесені на квітень 2022.

Аналізуючи об'єкти, представлені як об'єкти "Великої приватизації", експерт зазначає, що ні по одному з них не можна говорити про готовність: "Азовський судноремонтний завод, що планувався на вересень, - конкурс не оголошений досі, та й в Кабміні немає впевненості в ефективності його передачі в приватні руки. Навряд чи станеться і приватизація портів, які стосуються стратегічних об'єктів, які у світлі приватизаційного рішення РНБО, не поспішають чіпати. Не відбудеться в заплановані терміни та приватизація заводу "Більшовик", адже за законом дається 2 місяці на подачу документів".

За даними джерела ЗМІ, дискусії про заміну Сенниченка в ФДМ тривають кілька місяців, до цього на Банковій чекали результатів конкурсу з продажу ОГХК.