RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

"Картковий туризм" і не лише: українцям назвали причину різкого зростання курсу долара

Значне зростання курсу долара в останній тиждень викликане “картковим туризмом” та панічними настроями у суспільстві.

Про це заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій розповів ЕП.

Так, з 5 по 13 липня вартість "американця" в обмінниках підскочила з 35,2/35,35 грн до 37,43/37,65 грн, а у деяких банках курс готівкового долара вже перевищив 38 гривень.

Однією з причин нинішнього зростання вартості готівкової валюти в НБУ вважають рішення найбільших банків зрівняти свої курси карткових операцій з готівковим курсом. Попри те, що такі дії спричинили дефіцит готівкової валюти в Україні, у Нацбанку їх схвалюють.

"Це необхідний крок для боротьби з "картковим туризмом" - схемою, за якою громадяни знімали валюту за кордоном за "кращим" курсом і потім продавали її в Україні, і таким чином заробляли", - заявив Гелетій.

На його думку, припинення "карткового туризму" призведе до уповільнення зниження міжнародних резервів України, які сьогодні, зокрема, необхідні для оборонних закупівель.

Крім того, важливою причиною стрибка валютного курсу є психологічний фактор. Через невелике падіння гривні та негативні прогнози в інформаційному полі пожвавився попит на валюту у населення.

Гелетій зазначив, що дати реальний прогноз курс долара неможливо, оскільки на нього впливає багато складових: ситуація на фронті, темпи надходження міжнародної допомоги, економічні та інші чинники.

"Тому частина з відповідних коментарів була спекулятивною", - підсумував він.

Нагадаємо, курс євро вперше за 20 років впав нижче за американський долар, а останній - досяг максимуму стосовно кошика валют. Це сталося після оприлюднення інформації про те, що інфляція споживчих цін у США досягла 40,5-річного максимуму у червні.