RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Чим будемо віддавати: Україна випустить векселі для МВФ

Кабінет міністрів надасть міністру фінансів Сергію Марченку повноваження на підписання векселів у національній валюті на користь Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Як стало відомо "Апострофу", відповідна постанова буде прийнята на засіданні уряду 29 квітня.

Згідно з текстом постанови, виданий Україною вексель означає, що наша країна обіцяє МВФ виплатити на його вимогу суму в гривнях, яка вказана на зворотному боці векселя (сума не вказана, очевидно, вона ще не визначена - "Апостроф").

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян в коментарі виданню заявив, що це рішення Кабміну поки рано трактувати конкретно.

"В рамках відносин з МВФ ця новина може означати або підготовку до нового траншу, або підготовку до операцій щодо повернення частини боргу. Або нічого не означати - просто врегулювання" технічних "моментів у зв'язку з кадровими змінами. При цьому, це не перше таке розпорядження КМУ з приводу повноважень міністрів фінансів на підписання векселів", - сказав Киян.

При цьому він не виключив, що йдеться про підготовчий процес отримання кредиту фонду на боротьбу з коронавірусом: "Цей висновок можна зробити на підставі того, що у нас в оновленому бюджеті закладені додаткові 2 мільярди доларів на зовнішні запозичення. І в даному випадку гривневі векселі виступатимуть зобов'язанням повернути ці гроші".

Іншим варіантом, за словами фахівця, може бути те, що згадані векселі є гарантією виплати частини боргу (за колишніми програмами) перед МВФ, і таким чином дозволяють уряду провести операції з виплат фонду. "Тут необхідно зазначити, що незважаючи на складну економічну ситуацію, в переглянутому бюджеті виплати за зовнішнім боргом в 2020 році майже не були урізані", - нагадав Киян.

У сухому залишку виходить, що, з одного боку, цю новину можна вважати позитивною, принаймні, в короткостроковій перспективі, так як ми або напередодні отримання довгоочікуваного траншу МВФ, або отримуємо можливість відійти від дефолту.

"Але, як то кажуть, і ложка дьогтю присутня. Адже підпис векселя може означати ситуацію, що повернути борг зараз немає чим. Отже, виникає питання: а чи з'явиться у нас можливість повернути гроші потім? Оскільки вексель - це "жорстка" гарантія, як би потім не довелося розпродавати активи держави, щоб забезпечити повернення коштів, на які, як потім може виявитися, не буде грошей", - резюмував експерт.

Як повідомляв "Апостроф", уряд очікує, що в 2020 році Україна отримає від МВФ два транші по 1,75 мільярда доларів кожен.