RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Зовнішня торгівля

Новини

20 вересня

Всі новини

Захоплення газової станції Суджа шокувало європейські ринки

Ціни на газ на європейських ринках зросли до найвищого рівня цього року після повідомлення про те, що ключовий пункт транзиту газу до ЄС у Росії більше не під контролем росіян.

Про це йдеться в матеріалі Bloomberg.

Так, газові ф'ючерси встановилися на 4,8% вище до 38,45 євро за мегават-годину, що є найвищим показником з грудня 2023 року. Нідерландські ф'ючерси (на європейський еталон газу) також досягли денного максимуму за рік – ціна на них збільшилася приблизно на 40% з квітневих показників.

Ймовірною причиною журналісти назвали те, що газовимірювальна станція біля міста Суджа опинилося у зоні контролю формувань, що прорвали російський кордон і захопили декілька населених пунктів. При цьому, у російському "Газпромі" від коментарів відмовилися, в Міноборони та Генштабі Збройних сил України також не підтвердили інформацію про причетність Сил оборони України до цих подій.

Станція "Суджа" є ключовим пунктом останнього газопроводу, який транспортує російський газ до Європи через Україну. Хоча після повномасштабного вторгнення РФ до України Європа докладала зусиль, щоб відмовитися від російського газу, але можливе скорочення поставок шокувало ринки, і підштовує ціни для споживачів і промисловості вверх.

При цьому, Оператор української газотранспортної системи повідомив, що транзит російського газу до Європи через українську ГТС продовжується.

"Потік газу стабільний, змін немає… Якби Україна хотіла зупинити потік, вона могла б це зробити, не захоплюючи Суджу", - заявив в коментарі для Bloomberg колишній керівник"Оператора ГТС України" Сергій Макогон.

Журналісти припускають, що "Газпром" може припинити транзит через Україну через захоплення ГВС Суджа. Наразі основними споживачами російського газу є Словаччина і Австрія.

Як зазначав "Апостроф", вранці 7 серпня російські джерела написали про втрату контроля росіянами над селами поблизу російсько-українського кордону в Курській області РФ. Російський контроль також було втрачено і над газовимірювальною станцією Суджа, яка є єдиним вузлом постачання газу транзитом через ГТС України до країн ЄС.