RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Українцям підказали реальний спосіб урізати платіжку за опалення

Українці можуть скоротити суми в рахунках за опалення в 4 рази провівши енергоефективний аудит в своїх будинках.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа" "Плата за опалення в чотири рази менше: фантазії у Гройсмана чи реальність".

Як пояснив директор спеціальних проектів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев, зараз вартість теплової енергії і гарячої води може відрізнятися не тільки в залежності від міста або навіть району, а й кожного конкретного будинку.

"Це пов'язано з тим, що будинки будувалися відповідно до різних вимог, з різними нормами, зокрема, що стосуються термоізоляції. Якщо термоізоляції взагалі немає, на тепловізорі не можна буде відрізнити, де стіна, а де вікно", - пояснив він.

Таким чином, однією з ключових енергоефективних заходів є термомодернізація. Однак перш, ніж здійснити її, слід провести так званий енергоаудит. Як розповів експерт в сфері ЖКГ Андрій Никончук, в ході такого аудиту визначається базовий рівень енергоспоживання, тобто те, що є зараз, а також перспективний рівень споживання - то, чого можна очікувати після здійснення всього комплексу заходів, рекомендованих енергоаудиторів.

Він пояснив, що такі заходи можуть включати в себе утеплення дахів і стін, а також підвальних приміщень, і утеплення абсолютно всіх інженерних комунікацій, які пов'язані з гарячою водою та опаленням. Також рекомендується встановлення регуляторів на батареї, щоб можна було регулювати споживання в кожному конкретному житло.

Все це, впевнений Никончук, допоможе істотно скоротити витрати населення на опалення.

"У чотири рази - це багато. Напевно, якщо говорити, що це - спорудження без вікон і дверей, то тоді, можна ці три четвертих (витрат) прибрати. А, якщо це - убита "хрущовка", то реально - на 40%", - заявив він.

Як повідомляв "Апостроф", уряд з 1 листопада 2018 року підвищив ціну газу для населення на 23,5% заради отримання фінансування з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ), без якого Україну могла очікувати дуже серйозна криза.