RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Запуск нового ринку електроенергії не вплине на тарифи для населення - експерт

Після запуску нового ринку електроенергії для населення жодних змін не відбулося.

Про це в коментарі журналістам заявив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

"Тарифи зберігаються на рівні червня місяця. Тому громадяни жодним чином не відчують жодних погіршень, це точно. А що змінюється? Відбувається перехід на прямі договори і біржове визначення ціни електричної енергії, передусім для промислових споживачів. Це робиться для того, щоб поступово залучати нові інвестиції у галузь, щоб гроші пішли на модернізацію і оновлення основних фондів, оскільки вони значною мірою вже є амортизованими в окремих випадках на 90% і більше", - заявив Марунич.

Експерт також повідомив, що перші проведені аукціони на ринку на добу наперед показали, що вартість електроенергії для непобутових споживачів також фактично не змінились.

"Вже відбулися перші торги на ринку на добу наперед. Ціна на електричну енергію для промислового споживача зросла несуттєвим чином. Там, теплоелектростанції виставили максимальні заявки, 2,3 гривні за кіловат-годину, але по цих цінах ніхто не купував. І фактично левова частка угод відбулася по ціні 1,59 гривні за кіловат-годину без ПДВ. Це приблизно той самий рівень, що наразі зафіксовано, який був у тарифах на електричну енергію для промисловості у червні місяці", - повідомив Марунич.

Марунич також позитивно оцінив своєчасний запуск ринку електроенергії, відзначивши, що президент зайняв виважену позицію з цього питання, попри пропозиції від свого оточення відтермінувати ринок.

"Президент зайняв виважену позицію, незважаючи на неодноразові спроби представників його адміністрації. Був і пан Стефанчук, і пан Герус, і низка інших чиновників пропонували щось з цим ринком зробити. Але наскільки я бачу, президент не став втручатися в цю ситуацію і здійснив досить-таки розумний, раціональний крок. Ринок запрацював", - заявив експерт.

Нагадаємо, 1 липня запроваджено новий оптовий ринок електроенергії, відповідно до ухваленого у 2017 році Верховною Радою Закону України «Про ринок електричної енергії». Запуск ринку – це зобов’язання України в рамках імплементації Третього енергопакету ЄС. А також умова співпраці України з МВФ та отримання макрофінансової допомоги від ЄС в розмірі 500 млн євро цього року.

Роздрібний ринок електроенергії в межах реформи енергоринку було запущено з 1 січня 2019 року.